Belföld

75 milliárdos földmunkával kezdődhet a paksi bővítés, miután teret kaptak az orosz érdekek

Egy 75 milliárdos közbeszerzéssel indulhatnak a paksi bővítés földmunkái, amelyet egyetlen pályázóként a német Bauer magyar leányvállalata nyert el – írja a Direkt36.

Mindez azt is jelenti, hogy az Országos Atomenergia Hivatal meghátrálhatott a kormány elől, azaz a Roszatom azelőtt elkezdheti Paks 2 egyes földmunkáit, mielőtt a teljes projekt egyáltalán megkapta volna az engedély. Ez nyilvánvalóan az orosz cég érdekének érvényesülését jelzi.

“A Paks 2-ről szóló szerződés még arról szólt, hogy a bővítéssel összefüggő fizikai munkákat csak azután lehet elkezdeni, hogy az OAH tüzetesen átvizsgálta az összes orosz tervet, és kiadta az építkezést engedélyező úgynevezett létesítési engedélyt. Az oroszok viszont már azelőtt belekezdenének bizonyos munkákba, hogy a blokkok terveit jóvá hagyták volna a magyar hatóságok. Tehát már a papírmunka lezárása előtt elkezdenének dolgozni, pedig a paksi bővítés eddigi csúszásának egyik oka az volt, hogy az oroszok nem haladtak a tervek elkészítésével” – olvasható a cikkben.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter (középen, j-b) sajtótájékoztatót tart az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén 2019. november 5-én. MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik