Belföld

Letagadta a Handó Tündének hálálkodó levél aláírását a Fővárosi Törvényszék elnöke

Tatár-Kis Péter jelenlegi elnök elnöki pályázatát támogatta a Fővárosi Törvényszék véleménynyilvánító összbírói értekezletén hétfőn a bírók többsége. A Népszava cikke szerint az újraválasztott elnök a Groupama Arénában mondott beszédében letagadta, hogy aláírta volna azt a tavaly év végi levelet, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott Handónak.

A levél azért volt meglepő, mert hangvétele már-már az ’50-es éveket idézte, úgy hálálkodott a január elsejével Alkotmánybíróságra távozó Handó Tündének, a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnökének. A dokumentumot 24 bírósági vezető írta alá, akiket ezért külön felrendeltek Budapestre. A levelet később eltüntették a bíróság honlapjáról, de más forrásból még mindig fellelhető a dokumentum, melyen Tatár-Kis Péter aláírása is ott virít.

Az Index cikke szerint viszont Tatár-Kiss egészen bizarr stílusban, önmagáról harmadik személyben szólva tagadta le a dokumentum aláírást a Groupama Arénában :

Ezt a levelet Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá, sem a saját nevében, sem a Fővárosi Törvényszék bíráinak képviseletében. Tatár-Kis Péter ezen levél elkészülésének időpontjában egy európai uniós ülésen vett részt Stockholmban. Ezt a levelet nem látta, nem ismerte tartalmát.

A portál megjegyzi, hogy Tatár-Kis eddig semmilyen módon nem jelezte, hogy súlyos jogsértést, bűncselekményt észlelt a nagy nyilvánosságot kapott ügyben, magyarán több mint fél éve nem kívánt bejelentést tenni azért, mert állítása értelmében a nevét helyette valaki odahamisította az iratra.

Az Index cikke szerint Tatár-Kis mikrofonba mondta azt is, hogy ő nem indított fegyelmi eljárást egy bíró ellen azért, mert az az uniós bírósághoz fordult. Viszont ez sem igaz, mivel az üggyel kapcsolatos fegyelmit kezdeményező írásai megtalálhatóak a Magyar Bírói Egyesület honlapján.

A Groupama Arénában tartott értekezleten a fővárosi bírói kar 78,6 százaléka vett részt. A megjelent, csaknem 600 bíró 51,46 százaléka Tatár-Kis Péter elnöki pályázatát támogatta, míg a korábbi elnök, Fazekas Sándorét 49,4 százalék. Az FT-nek több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke. Fazekas 2012 és 2018 között már betöltötte a tisztséget, s hiába pályázott kétszer is a fővárosi bírák kétharmados támogatásával, az OBH előző elnöke, Handó Tünde eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat. Tavaly nyáron Handó Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát, Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét bízta meg egy év határozott időre az FT vezetésével, és Tatár-Kist a hétfői szavazáson újraválasztották.

kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik