Belföld

Ugyanakkora ellátás jár ikrek születése esetén, mint egy gyerek után, változtatna az LMP

Másfélszeresére emelné a gyermekgondozási díj (GYED) törvényi maximumát, és ugyanekkora mértékben emelné a csecsemőgondozási díj minimumát (CSED) ikergyermekek születése esetén az LMP.

Az ellenzéki párt két képviselője, Demeter Márta és Hohn Krisztina által benyújtott törvénymódosító javaslat szerint azért szükséges a támogatások emelése, mert a jelenlegi szabályozás igazságtalan az ikergyermekek szüleivel szemben. Esetükben ugyanis ugyanakkora ellátás jár, mintha csak egy gyerek született volna, noha mindenből dupla annyit kell venni. Az ellátásokat ugyanis nem gyermekenként számolják. Igaz, a GYED ikrek születése esetén nem kettő, hanem három évig jár.

A GYED jelenleg maximum bruttó 225 ezer forint lehet, a változtatással viszont 338 ezer forintra emelkedhetne. 

A CSED összegét jövedelem alapján számolják ki, ám az LMP javaslata alapján a GYED módosításával összhangban módosítanák a CSED megállapításának szabályait is ikergyermekek születése esetén. Tehát azt is a jelenleg megkapható havi összeg másfélszeresére emelnék.

A javaslat szerint

indokolt, hogy az ikergyermekek neveléséből adódó anyagi terhek ne csak a családtámogatási ellátásban, hanem a gyermekek ellátását segítő társadalombiztosítási ellátások feltételrendszerében is megjelenjenek.

Demeter Márta megkeresésünkre elmondta, az igaz, hogy ikrek születése esetén egy évvel tovább jár az ellátás a szülőknek, de ez nem jelent segítséget az életkezdéskor, amikor mindenből kétszer annyit kell vásárolni, mint egy gyermek születése esetén. Mint mondta, ez a módosítás a kormány családpolitikai céljaihoz is illeszkedne, ami azt hirdeti, hogy „nekünk a gyermek az első”.

A Központi Statisztikai Hivatal a témában közzétett legutóbbi adatai szerint átlagosan körülbelül 1500 ikerszülés történik évente Magyarországon. Tehát a módosítás nem róna jelentős terheket a költségvetésre, az LMP becslése szerint néhány milliárd forint plusz kiadást jelentene, ha elfogadnák a javaslatot.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik