Belföld

29 fok, de felhőszakadás, vihar, jégeső is lehet

Kétféle veszélyjelzést adtak ki vasárnapra és hétfőre is.

Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződés lehet az ország középső részén, már délelőtt többfelé lehet ismétlődő zápor, zivatar, amit felhőszakadás kísérhet. A déli szél megélénkül, zivatarok idején viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet napközben 23 és 29, késő este 16 és 22 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Zivatarokra késő délelőttől kell számítani.

Külön veszélyjelzés él a  felhőszakadás miatt, öt nyugati megye kivételével.  Pest, Bács-Kiskun, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés érvényes.

 

Tolna, Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adtak ki.

A felhőszakadással érintett területen rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat, de 2 centi körüli jégeső és viharos (60-80 km/órás) szél is előfordulhat.

Hétfőn erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több-kevesebb napsütéssel. Többfelé, legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szelet élénk, olykor erős lökések kísérik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között várható.

Országszerte heves esőzések várhatók, hétfőn is kétféle veszélyjelzés érvényes.

 

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik