Belföld koronavírus

Havi 1,2 millióért ad tanácsokat Káslernek az AH korábbi vezetője

Rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díjjal szerződtette a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetőjét. Balajti László szerződése a Kormany.hu táblázatában, az áprilisi szerződéslistáján látható — írta meg a Hvg.hu. A dokumentáció szerint a megbízás tárgya „Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben“.

Az AH volt vezetőjének megbízása 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

A lap megkereste Balajtit, aki elmondta: szakértőként vett-vesz részt a védekezést irányító állami szervek, köztük a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában, amiben nagy segítségére volt, hogy ismeri a belső nyelvezetet és belső mechanizmusokat, illetve, hogy bár 8 éve nyugdíjas, a korábbi rendészeti-nemzetbiztonsági kapcsolatai megmaradtak.

A feladatra Balajti Lászlót állítása szerint egyébként egy, az egészségügyi szervek munkájának összehangolásáért felelős orvosprofesszor barátja ajánlotta Kásler Miklós figyelmébe. Bár az illetőt nem nevezte meg, a hvg.hu kérdésére elismerte, hogy a miniszter tanácsadójáról, Kollár Lajos érsebész professzorról van szó, aki a székesfehérvári kórházigazgató leváltásától kezdve a drasztikus kórházi ágyfelszabadításig számos alkalommal nyilatkozott az elmúlt hónapokban a miniszter nevében.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik