Belföld

Elhunyt Göncz Árpádné

Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye – tájékoztatta az MTI-t szerdán a család nevében Gulyás András titkárságvezető, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Göncz Árpádné életének 97. évében családja körében halt meg.

Göncz Árpád és Göntér Zsuzsa 69 éven át voltak házasok.

A Gyűjtemények Hálózata az alábbi életrajzot közli róla: Dr. Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna 1923. november 16-án született Győrben. Elemi iskolái után a család Budapestre került. Az Orsolyita Rend rózsadombi  leánylíceumában érettségizett 1942-ben, majd  megkezdte tanulmányait a budapesti  egyetem Közgazdaságtudományi Karán, ahol az elsők között szerzett szociális gondozói képesítést 1944-ben.

Középiskolás éveiben ismerkedett meg Göncz Árpáddal, akivel 1947. január 17-én házasságot kötött. Közös életük elejétől Óbudán, a Bécsi út 88-90 számú házban laktak. Itt születtek gyermekeik, Kinga, Benedek, Annamária és Dániel. Göncz Árpád 1957-es letartóztatása után itt nevelte egyedül négy gyermekét férje kiszabadulásáig. Az elsők között vett részt a hazai szociális munkás képzésben, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, kapcsolódott be az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe.

Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt. Személyes közreműködésével is erősítette az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért folytatott sokoldalú munkát. Jelentős szerepe volt a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében. 2014-ben lemondott, alapítói jogait Annamária lányára ruházta.

Számos hazai és nemzetközi elismerés után idén márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down-díjjal tüntette ki. Az elhunytat négy gyermeke, hat unokája, kilenc dédunokája gyászolja.

Kiemelt kép: Göncz Árpád volt köztársasági elnök és felesége, Zsuzsa asszony részt vesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott ünnepségen, ahol családja és barátai köszöntötték a kilencvenedik születésnapját ünneplő államfőt. MTI Fotó: Cseke Csilla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik