Belföld koronavírus

Török Gábor: Ha ez így megy tovább, az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben

Török Gábor korábban úgy vélte, a Fidesznek érdekében állhat egy előrehozott választás a koronavírus-járvány nyomában járó válság miatt, mostanra azonban már úgy látja, Orbán Viktornak nincs szüksége erre, hogy megtartsa a hatalmát.

A járvány alatt politikai értelemben „a kormány leiskolázta az ellenzéket” – jelentette ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában a politológus, aki szerint „ha ez így megy tovább, az ellenzéknek semmi esélye nem lesz 2022-ben”.

Meglátása szerint abban nincs semmi meglepő, hogy az első időszakban, amikor már eluralkodott válsághangulat, de annak hatása közvetlenül még nem volt érezhető, a kormány profitált a helyzetből, ez általában így működik máshol is a világban.

De arra kevesen számítottak, hogy ebben a két-két és fél hónapban az ellenzék semmilyen értékelhető teljesítményt nem fog nyújtani. A kormánynak van egy felépített mondanivalója, bárkit megkérdezünk, mit akar a kormány, el tudja mondani. Az üzenetei következetesek, tudatosak, folyamatosan napirenden tartottak. De mondja meg valaki, hogy van-e az ellenzéknek olyan mondata, amit mondjuk két napnál hosszabb ideig a napirenden tarthat. Egyszerűen mintha nem is lennének.

Török szerint az önkormányzati választás után úgy tűnt, hogy az ellenzéknek két politikai ereje van, a Momentum és a DK, de előbbiről alig lehetett hallani az elmúlt hónapokban, a Jobbik pedig azzal van elfoglalva, hogy szétszalámizza saját magát. „Más pártokról pedig választók azt sem tudják, hogy létezik.”

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a ciklus felénél járunk, és olyan még nem fordult elő, hogy egy kormány elveszítse a választást, ha félidőben ilyen jól áll. Persze az országra váró válsággal ennek a kormánynak még sosem kellett szembenéznie, az eddigi közvélemény-kutatások pedig jellemzően együtt mozogtak a gazdasági helyzettel, így a Fidesz valemennyit biztosan gyengülni fog, ám kétséges, hogy ki tudja-e ezt majd használni a „nagyon-nagyon rossz állapotban” lévő ellenzék .

Szerinte nem azzal van a baj, hogy az önkormányzati választások sikeres szövetségei után a pártok nem egyesítették az üzeneteiket, hanem hogy az utca embere külön-külön sem tudná megmondani, hogy melyik párt mit akar.

Az az érzése az embernek, hogy összevissza politizál az ellenzék. (…) Nagyon ad hoc módon történik minden, csak reakciókat látunk. Amikor nézem a politikusaikat, minden este mást hallok tőlük is, más megfogalmazásban, más megközelítésben.

Szerinte az ellenzéki pártoknak azt kéne megvizsgálnia, hogy a Fidesz 2008-ban, kormányváltásra készülve mivel rendelkezett már: például vízióval, következetesen ápolt mondanivalóval, amire rezonáltak is az emberek. Az ellenzéknek ezzel szemben mindössze annyi az üzenete, hogy ne Orbán Viktor kormányozzon.

Kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik