Belföld koronavírus

Nagy Anikó: a járvány visszatér, az éberség közügy

A Heim Pál kórház főigazgatója szerint gyors és jó döntések születtek.

A Magyar Hírlapnak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa azt mondja, a járványhelyzet nálunk azért nem volt olyan drámai, mint az olaszoknál és spanyoloknál, mert időben meghoztuk a korlátozó intézkedéseket, amelyeket az emberek fegyelmezetten betartottak.

Nagy Anikó a BCG-oltásról úgy véli, vannak nemzetközi példák és ellenpéldák is rá, hogy az átoltottságnak szerepe van a járvány lefolyásában, de még

nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a BCG-oltottság a Covid–19-fertőzéssel szemben védettséget jelentene. (…)  Sokan keresnek a jó döntések mellett egyéb magyarázatokat a laposabb járványgörbékre. Ilyen például a szervezet D-vitamin-ellátottsága is vagy a lakosság kanyaró elleni átoltottsága, amiben ugyancsak nagyon jól állunk, de ezeket sem sikerült tudományosan bizonyítani.

Szerinte a sikeres magyar védekezésben fontos szerepe volt a gyorsaságnak a korlátozásoknál. Elengedhetetlen volt az egészségügyi dolgozók kiváló helytállása.

És végül, de nem utolsósorban szükség volt a lakosság döntő többségének a fegyelmezettségére.

A volt államtitkár örömnek, megtiszteltetésnek nevezi, hogy ő is gyakran ott van az Orbán Viktornál tartott megbeszéléseken. Azt mondja, ilyenkor a koronavírus-járvány hazai és külföldi lefolyását ismertetik a kormányfővel,

hogy a legfrissebb tudományos eredményekkel segítsék a döntéshozók munkáját.

Több elemzést készítettek, vizsgálták a regionális különbségeket, ezért lehetett az egyes településeken kiegészíteni a kormány országos intézkedéseit. Nagy Anikó szerint a biztonság miatt fontos volt a vidékre és Budapestre vonatkozó korlátozások feloldásának időbeni eltolása.

A szakember szerint arra sincs még valódi magyarázat, hogy a gyermekek között miért jóval kevesebb a fertőzött,

számos immunológiai és életkori tényezőt feltételeznek a háttérben.

Ugyanakkor egy több mint kétezer kiskorút érintő kínai vizsgálat szerint a fertőzött gyerekek állapota a tünetmentestől a kritikus fokozatig terjedhet.

Több szervet érintő súlyos gyulladásos komplikációkat és a Kawasaki-szindróma megjelenését is kapcsolatba hozzák a vírussal.

Magyarországon eddig csak néhány olyan fertőzött gyermekről tudnak, aki intenzív osztályra került, de elindították a Covid–19-fertőzött gyermekregisztert, hogy több legyen az információ a fertőzés rájuk gyakorolt hatásáról. Az interjúban Nagy Anikó megerősíti, lesz a járványnak második hulláma, csak az a kérdés, mikor, mekkora lesz. A felkészülésre egyelőre időt  nyertünk.

Eddig a legjobban védekezők közé tartozunk, de továbbra is fontos marad a maszkviselés, a kézmosás, a személyes higiénia, a védőtávolság, a folyamatok rendszeres monitorozása, a szűrések kiterjesztése, a fertőzöttek és kontaktjaik gyors igazolása, elkülönítése.

A készültség, éberség fenntartása közügy.

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik