Belföld

Merényletekkel fenyegetőzött több országban is egy magyar kamasz

Egy fiatalkorú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította, majd felelősségre vonta a kamaszt.

Egy partnerszolgálat május 27-én arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon valamint Japánban. Az arab és angol nyelven kommunikáló személy a budapesti merénylet időpontját pünkösdhétfőre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány nap állt rendelkezésre, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát.  A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészei és a TEK felderítői május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, a május 30-án foganatosított kutatáson pedig megállapították, hogy a fenyegetés nem valós.  A kamasz beismerte a bűncselekmény elkövetését a kihallgatása során. Akár nyolc év börtönt is kaphat a tettéért.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik