Belföld

Bűnügyi felügyeletben marad a Viking Sygint követő Viking Idun kapitánya

Négy hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak az ukrán hajóskapitánynak a bűnügyi felügyeletét, akit a tavaly május 29-i budapesti hajókatasztrófával kapcsolatban segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítanak.

A Viking Sygint követő Viking Idun kapitánya a bűnügyi felügyelet ideje alatt köteles minden hónapban egy előre meghatározott időpontban személyesen jelentkezni a Budapesti V. kerületi Rendőrkapitányságon.

A megalapozott gyanú szerint a hajókatasztrófa napján a férfi irányította a balesetet okozó szállodahajó testvérhajóját, amely a feltehetően balesetet okozó Viking Sygin mögött haladt. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi tudomására hozták, és általa is észlelhető volt az, hogy közvetlenül előtte, a Margit hídnál hajóbaleset történt és mentésre szoruló emberek kerültek a vízbe.

Ennek ellenére nem húzódott ki a bal part mellé, a parthoz képest „állj” helyzetet nem foglalt el és a hajón nem rendelte el az „ember a vízben” riadót. Saját személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, és semmiféle intézkedést nem tett arra vonatkozóan, hogy a mentésre szoruló személyeket kimentse.

A Viking Idun kapitánya nem ismerte be a bűnösségét a tragédia után, és azzal védekezett, hogy nem észlelte időben a balesetet. A kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt cselekmény tényállása és jogi minősítése nem változott, és a megalapozott gyanú nem gyengült. A nyomozás folyamatban van, a továbbiakban tanúkihallgatások lefolytatása és tanúvallomások beszerzése szükséges az ügyben.

Mivel az ukrán kapitány magyarországi lakó- vagy állandó tartózkodási hellyel, kötődéssel nem rendelkezik, ezért a bíróság álláspontja szerint az eljárási cselekményeknél való jelenléte továbbra is csak bűnügyi felügyelet alkalmazásával biztosítható.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik