palkó judit, semmelweis egyetem, koronavírus
Belföld koronavírus

Kitüntették azt a doktornőt, aki felismerte az első magyarországi koronavírussal fertőzöttet

A háziorvosi rendelőben találkozott először azzal az iráni hallgatóval, akit koronavírus gyanúja miatt irányított tovább szűrésre.

Pro Universitate érdemrendet adományozott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Palkó Judit családorvosnak, az új típusú koronavírus fertőzés felismerésében nyújtott hatékony munkájáért – derült ki az egyetem közleményéből.  A járvány kezdetekor a Semmelweis Egyetem külföldi hallgatóit ellátó háziorvos ismerte fel az egyik első, Magyarországon koronavírussal fertőzött beteget, az egyetem egyik iráni hallgatóját.

Palkó Judit gyors és pontos diagnózisának volt köszönhető, hogy nem alakult ki a Semmelweis Egyetemen súlyos járványügyi helyzet. Mindennek azért van különös jelentősége, mert a korai diagnózissal az egyetem és tágabb értelemben Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést, így hazánk lépéselőnybe került.

-olvasható a közleményben.

A díjat a kitüntetett a május 28-i szenátusi ülésen vette át.

A Pro Universitate érdemrendet az egyetem kitüntetési szabályzata alapján olyan személy kaphatja, aki munkássága során segítette az egyetem célkitűzéseinek megvalósulását, illetve hozzájárult az egyetem fejlődéséhez és gyarapodásához.

Palkó Judit felkészültségének és lelkiismeretességének köszönhetően gyorsan sikerült igazolni a kialakult betegséget, így hatékonyan sikerült izolálni, majd felszámolni a szoros kapcsolatot ápoló zárt iráni közösségben lévő vírust – hangsúlyozta Merkely Béla kitüntetés átadásakor.

Palkó Judit 1994-ben szerezte meg az általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen summa cum laude minősítéssel, 2000-ben háziorvostan, 2016-ban üzemorvostan szakvizsgát tett. 2005 óta dolgozik a Közraktár utca 24. szám alatti háziorvosi rendelőben, és hét éve látja el emellett a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatóit és gyógyszerészhallgatóit.  A doktornő a háziorvosi rendelőben találkozott először azzal az iráni hallgatóval, akit koronavírus gyanúja miatt irányított tovább szűrésre.

Nyolc éve a Családorvosi Tanszéken oktató családorvosként is részt vesz az ötöd és hatodéves hallgatók képzésében, a szakvizsgára jelentkezők pedig a szakmai gyakorlatukat is elvégezhetik a Közraktár utcai rendelőben.

Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.