Belföld

Kiemelt beruházás lesz a Citadella megújítása

A budapesti Citadella kiemelt beruházásként való kezelésére tett javaslatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy törvényjavaslatban – számolt be a Hvg.hu. A javaslatot Gulyás azzal indokolta, hogy

A Citadella erőd és környezete megújítását, védelmét és fennmaradását szolgáló, értékőrző és fejlesztési célú használata és fenntartása közérdek.

A hírportál megjegyzi, hogy a törvényjavaslat megismétli azt az eddig jogszabályban ismeretlen megfogalmazást, amelyet egy nemrég elfogadott törvényben először a Városliget ügyében mondtak ki, miszerint a Citadellánál és a Várban „településrendezési feladatok megvalósítása, végrehajtása érdekében építési, telekalakítási és változtatási tilalom nem alkalmazható”, és az ezzel ellentétes önkormányzati rendelet érvénytelen.

A cikk szerint két változás is várható. Az egyik, hogy változhat a kulturális örökségvédelmi törvény, eszerint az eddigi három helyett csak kétféle kategória lesz, a kiemelten és nem kiemelten védett műemlék. Utóbbinál pontosan meg kell majd határozni, hogy mit védenek rajta, és erre csak akkor lesz érvényes az állam elővásárlási joga, ha ezt külön kimondják. Ha az átsorolás során egy épület védettségét a miniszter megszünteti, fel kell ajánlani az illetékes önkormányzatnak, hogy vegye helyi védelembe, amelyről az önkormányzat mondja ki a végső szót, de döntését meg kell indokolnia a minisztériumnak.

A másik változás, hogy megszűnne az örökségvédelmi tanácsadó testület, és a központi építészeti-műszaki tervtanács lesz az építésügyi hatóság tanácsadó szerve műemléki ügyekben is. A javaslatot „indokolatlan széttagoltsággal” indokolják, és ugyan előírják szakértő bevonását, de amikor a tervtanács műemlékkel kapcsolatos eljárásban vesz részt, a tagjai között ott kell lennie a Magyar Művészeti Akadémia tagjának.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik