Belföld koronavírus

Karácsony hiába kérte, Csőzik megkapta a vírusadatokat Müller Cecíliától

Három hete várja Karácsony Gergely, hogy az Operatív Törzs megküldje a Városházának a fővárosra vonatkozó járványügyi adatokat. A főpolgármester május 7-én jelentette be, hogy az újranyitással kapcsolatos döntésekhez szükség lenne a részletes számok ismeretére, például arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta hány hivatalosan elfogadott PCR-tesztet végeztek városban, valamint hogy ezek alapján miként alakultak a pozitív teszteredmények az egyes korcsoportok és területek között. Az Operatív Törzs egy ideig azt állította, nem kapta meg a főpolgármester levelét, majd a kormányzati illetékesek arról beszéltek, minden információ, amit Karácsony kér, rendelkezésre áll.

Kikérte városa adatait Érd ellenzéki polgármestere is. Csőzik László azonban az Operatív Törzs helyett közvetlenül a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) fordult a kéréssel. A május 12-én elküldött megkeresésre két hét után, kedden meg is érkezett a válasz.

Az NNK az Országos Szakmai Információs Rendszerben május 24-én éjfélig regisztrált bejelentések és laboratóriumi eredmények alapján azt írta, hogy a Magyarországon regisztrált 3756 Covid-19-fertőzött közül 66 érdi lakos, közülük hatan haltak meg és 16-an már meggyógyultak. Az országos tiszti főorvos által szignált levél további részleteket nem közölt a fertőzöttekkel kapcsolatban.

Az is kiderült a levélből, hogy a 70 ezres városban a járvány kezdete óta mindössze 80 PCR-vizsgálatot végeztek, vagyis alig többet, mint ahány fertőzöttet nyilván tartanak.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik