Belföld

Vádat emeltek a volt balatonszemesi polgármester drogot terjesztő veje ellen

A Somogy Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelme és más bűncselekmények miatt emelt vádat négy (egy budapesti és három balatoni illetőségű) férfival szemben, akik kereskedői láncolatot létrehozva látták el tiltott szerekkel a Balaton-partot – közölte szerdán az ügyészség.

Az esetleírás alapján arról az ügyről van szó, amelyről a 24.hu-n hosszabban is beszámoltunk tavaly nyáron, és amelyről a rendőrség azt közölte, a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló, tekintve, hogy egy bűnmegelőzési egyesület árulta a drogot a Balaton partján évek óta. Kiderült, hogy az ügy még ennél is súlyosabb: a civil szervezetet a balatonszemesi polgármester veje vezeti, az önkormányzat pedig rendszeresen támogatta, sőt a kábítószer szállítására használt 6,4 millió forintos terepjáróhoz is a község segítségével jutott hozzá az egyesület.

Balatonszemes akkori polgármestere később levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben elhatárolódott vejétől. Takács József bevallása szerint megdöbbenve értesült a bűncselekményről és kijelentette, hogy arról nem volt információja. Sem ő, sem családja nem tudott „E. István aljas és elítélendő magatartásáról és cselekményéről”. Takács bízott abban, „hogy a nyomozó hatóság az ügy részleteit teljes mértékben felderíti és a kiszabható büntetés alkalmazásánál példa értékű ítélettel elrettentő iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset”.

Polgármester veje terítette a drogot a Balaton partján, az autót az önkormányzat intézte
Balatonszemes évek óta pénzeli a bűnmegelőzési egyesületet, amelynek tagjait kábítószer-kereskedelem miatt őrizetbe vették.

Az ügyészség közlése szerint az említett budapesti és a 46 éves Balaton-parti férfi már hosszabb ideje állt baráti kapcsolatban, mindketten rendszeresen fogyasztottak kábítószert. 2011-től kezdődően a Balaton-parti férfi rendszeresen vásárolt „kereskedelminek” tekinthető mennyiségű marihuánát és amfetamint budapesti társától, és a Balaton-partra jutott kábítószerből több esetben adott el egy helyi drogkereskedelemmel foglalkozó 30 éves férfinak, aki nemcsak tőle, hanem más kereskedőktől is szerzett be tiltott anyagokat. Ehhez igénybe vette egy 27 éves balatonboglári férfi segítségét is, akit három alkalommal bízott meg azzal, hogy Székesfehérváron, illetve Siófokon drogot vegyen, amit később helyben értékesített.

A nyomozó hatóság a vádlottaknál 2019 júniusában összehangolt akció keretében kutatásokat tartott, ezek során kábítószerek, és készpénz mellett a kábítószer-kereskedelemhez szükséges anyagokat is lefoglaltak. A drogkereskedelemmel összefüggésbe hozható férfiakat a nyomozó hatóság őrizetbe vette, majd az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az ügyészség a jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedő budapesti férfival és két Balaton-parti társával szemben fegyház, míg a kábítószer vásárlásában közreműködő balatonboglári férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség mértékes indítványként 8 év, 4 év és 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre, valamint 2 év 6 hónap börtönbüntetésre tett indítványt.

Kiemelt kép: Police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik