Belföld

Strasbourg kimondta: Kövér megsértette a sajtószabadságot az újságírók kitiltásával

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddden Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből, írja az Index.

A kitiltott újságírók között volt a 24.hu munkatársa is, aki olyan helyen forgatott, ahol előtte is, és ahol korábban is szabad volt. A videóban maga a házelnök, Kövér László is feltűnt, igaz, hallgatag volt. Kollégánk arra lett volna kíváncsi, mit szólnak a politikusok az MNB-s költésekhez.

Az ügy panaszosai voltak még az Index, a hvg.hu és a nol.hu újságírói is.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában, ahonnan az előző felsorolás is származik, a TASZ kifejtette, hogy az indokolatlanul jogkorlátozó parlamenti sajtószabályzat működtetésével Magyarország megsértette az újságírók szólásszabadságát, a tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz való jogát, mivel nem dolgozhattak a közügyek megvitatásának legfontosabb helyszínén, a Parlamentben, és az átláthatatlan döntés ellen nem élhettek jogorvoslattal.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik