Belföld

Csak miniszteri engedéllyel szerezhetnek tulajdont külföldiek stratégiai vállalatokban

Noha még az áprilisban bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv részét képezte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válság idején a kormány megvédené a magyar vállalatokat attól, hogy külföldiek felvásárolják vagy tulajdonrészt szerezzenek benne, az erről szóló kormányrendelet csak a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg – írja az Mfor.

Ennek értelmében a belgazdaságért felelős miniszter, vagyis Palkovics László bólintása szükséges az alábbi jogügyletekhez:

  • stratégiai társaságban bizonyos tulajdoni hányadának átruházása,
  • tőkeemelés,
  • stratégiai társaság átalakulása, egyesülése, szétválása,
  • átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvény kibocsátása,
  • stratégiai társaság részvényén, üzletrészén haszonélvezeti jog alapítása.

Értékhatárként legalább tíz százalékos üzletrészt, vagy 350 millió forintot meghaladó befektetést határoztak meg, ezeket meghaladó ügyletekhez kell a miniszter hozzájárulása. Ahhoz is miniszteri engedély kell, ha az új befektetéssel a külföldi kézben levő tulajdoni hányad 25 százalék fölé kerülne.

A szabályozás szerint a miniszternek 45 napja van dönteni az ügylet tudomásul vételéről vagy megtiltásáról.

A rendelet szerint a szabályok a stratégiai vállalatokra vonatkoznak. Ezeknek a körét azonban a rendelet nagyban kiterjeszti, 21 ágazatot sorolnak fel a rendelet mellékletében, melyeken a cégeket stratégiai vállalatnak tekinthetik. Ezek között a nyilvánvalókon, mint a védelmi ipar, vagy a nukleáris szektor, olyan nem éppen nyilvánvalók is akadnak, mint az építőipar, a turizmus és vendéglátás, vagy éppen a kereskedelmi létesítmények.

Külföldinek pedig alapvetően az EU-n, az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívüli befektetők számítanak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik