Belföld koronavírus

Egészség-gazdaságtani szakértő: Nem azt kell megvédeni aki fél, hanem aki veszélyben van

Az egészség-gazdaságtan összes axiómáját félretettük az elmúlt időszakban, erről beszélt Molnár Márk Péter a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) hétfő esti, a Covid-19 járvány társadalmi-gazdasági hatásairól szóló konferenciáján a napi.hu tudósítása szerint.

A szakértő arról beszélt, a járványgörbe-laposítást illetően nem határoztuk meg, hogy mit várunk ettől, kiket és miért védünk, mire számítunk és azt sem tudtuk, hogy a görbénk hova tart akkor, amikor bezárkóztunk.

A görbelaposítás mellékhatásairól, az egészségveszteségekről, több százezer elmaradt ellátásról, indirekt következményekről még elméleti okfejtések sem születettek, az utólagos egyetemi felmérés számait megismerve viszont az már látszik, hogy nagy számban nem is volt itt ez a vírus, amikor elkezdtünk görbét laposítani

– magyarázta Molnár Márk Péter.

Az egészség-gazdaságtani szakember úgy folytatta,

vajon a covidos csoport miért értékesebb, mint akikről nap mint nap lemondunk azzal, hogy nem biztosítjuk számukra az egészségügyi technológiákat, illetve vajon ezentúl mindenkihez így állunk-e, hogy korlátlanul biztosítjuk számukra az erőforrásokat, mert ha igen, akkor továbbiakban nincs szükség egészségügyi közgazdászokra.

Kijelentette, megvédtünk mindenkit, aki nem volt veszélyben, csak épp azokat nem, akiket kellett volna. Magyarországon a vizsgálat szerint alig van fertőzött, de rengeteg a halott. Hozzátette, nem tudtuk megakadályozni intézmények lefertőzését, a svédekhez hasonlóan nem tudtuk megvédeni az intézményekben élő időseket a vírustól.

Hiába zártunk korán, az idősotthonainkban borzasztó sokan haltak meg

– fogalmazott.

Szerinte nem a járvány eszkalációja, hanem a vírussal való fenntartható és értelmes együttélés lehet a cél, s nem azt kell megvédeni aki fél, hanem aki veszélyben van.

Az előadó elmondta, az idősek és a krónikus betegek az intézményekben vannak jelen nagy számban, ha ezeket az intézményeket nem sikerül megvédeni, katasztrofális a mortalitás, mint például nálunk. A megoldás az izoláció, a szűrés és a személyzet ellátása védőfelszereléssel.

Hiába zártuk be a gyárat, ha hagytuk, hogy az első napokban megfertőződött orvosok ezreket kezelgessenek védőfelszerelés nélkül. Ha az egészségügyben dolgozókat nem védjük szűréssel, felszereléssel, izolációval, nem akadályozzuk meg, hogy szuperterjesztőként dolgozzanak, eszkalálódik a járvány, miközben célzott és költséghatékony intézkedésekkel ez meggátolható

– mondta.

Az egészség-gazdaságtani szempontok érvényesüléséhez szerinte a politikusok számára is érthető üzeneteket kell megfogalmazni. Hiteles egészség-gazdaságtani véleményformálókra van szükség, hogy a döntéshozók ne csak akkor forduljanak a szakmához, amikor a forráskivonást kell számításokkal alátámasztani.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik