Belföld

Baltás gyilkos: Magyarország nem sértett nemzetközi jogot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi döntésének értelmében Magyarország nem sértett nemzetközi jogot, amikor kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkosként” emlegetett Ramil Safarovot, írja a Népszava.

A lap beszámolója szerint a testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit. A bíróság véleménye szerint az azeri hatóságok indokolatlanul döntöttek úgy, hogy büntetlenséget biztosítanak Safarovnak egy súlyos gyűlölet-bűncselekmény miatt.

Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a magyar hatóságok az Európa Tanács elítélt személyek átszállításáról szóló egyezményében meghatározott eljárás szerint cselekedtek, amikor Safarovot átadták az azeri hatóságoknak, továbbá tiszteletben tartották az egyezményben foglalt eljárási szabályokat, és bíztak abban, hogy az Európa Tanács egy másik tagállama jóhiszeműen fog eljárni.

Az EJEB-hez 2013-ban fordultak az elhunyt örmény katona hozzátartozói, hogy állapítsák meg: Azerbajdzsán és Magyarország egyaránt törvényt sértett a Safarov-ügyben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Katia Christodoulou

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik