Belföld koronavírus

Operatív törzs: 100 ezer lakosra 38 fertőzött jut Magyarországon

Már 151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet – mondta el az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a járványügyi gazdaságvédelmi programokkal kapcsolatban.

Az intézkedés mintegy 26 szakmát érint, ez összesen 26 milliárd forint adókedvezményt fed le. Csak azok a katás vállalkozók használhatják ezt a kedvezményt, akik már február 1-jén is végezték a kedvezmény által érintett tevékenységet. Hozzátette, az adómentes időszakot figyelembe veszik a nyugdíjkedvezménynél is.

Megjegyezte azt is, hogy a kata-adótartozókra vonatkozó fizetési haladék minden katásra vonatkozik, ezzel a rendelkezéssel összesen 14 milliárd adót hagyott ott a kormány az adózóknál.

A járvány által leginkább sújtott ágazatokra (például turizmus) vonatkozó intézkedések, mint az adókedvezmény, ugyancsak sikeresek voltak, hangsúlyozta Izer Norbert. Ezeket 28 ezer vállalkozás veszi igénybe és 210 ezer munkavállaló munkahelyét tudták ezzel megmenteni – tette hozzá az államtitkár.

Több mint 360 ezer munkavállalónak tudtak segíteni a gazdaságvédelmi intézkedésekkel.

500 fő alá esett a kórházban ápoltak száma – hangsúlyozta Müller Cecília, országos tiszti főorvos. Amint arról beszámoltunk, péntekre 44 fővel csökkent az aktív koronavírusos fertőzöttek száma. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

Magyarországon minden 100 ezer lakosra 38 fő fertőzött esik.

Budapesten ez az arányszám 100, Zala megyében 90, Fejér megyében 87, Komárom-Esztergom megyében 74, Pest megyében 40 fő.

Müller Cecília kiegészítette azzal, hogy 100 ezer főre 5 haláleset jut Magyarországon, a korcsoporti megoszlás szerint már erősen eltolódik az idősebbek felé: 60 év felett 448 fő.

Az elmúlt 24 órában kimutatott 37 esetből 11 budapesti szociális otthonból származik, a többi a területről – tette hozzá Müller Cecília. A járványgörbe továbbra is lefelé mutat és bizakodók, hogy az első hullámnak már a végén járunk.

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy a Debreceni Egyetem és az Emmi szerződést írt alá a vírus elleni vakcina kifejlesztésével kapcsolatosan. A szerződést az egyetem rektora, Kásler Miklós miniszter, illetve Müller Cecília szignózta. A tájékoztatása alapján a vírustörzsek vizsgálata zajlik, ez adja az alapját az oltóanyag kifejlesztésének, amelyhez kidolgoztak egy magyar kutatási tervet is.

Kiss Róbert rendőralezredestől megtudtuk, hogy az Ausztriából Magyarországra az osztrák és magyar állampolgár beléphet, ha négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkezik. Ekkor nem kerül hatósági karanténba. Amennyiben a 14 napos bent tartózkodás alatt a koronavírus tüneteit észleli magán, nem hagyhatja el tartózkodási helyét és értesíteni kell.

Szlovák állampolgár beléphet Magyarországra, ha nem marad 24 óránál tovább, valamint Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a Nyugat-Európába vagy az onnan induló tranzitálás továbbra is engedélyezett Románia viszonylatában.

Elmondta azt is, hogy

az operatív törzs álláspontja szerint a vásárlási idősáv alkalmazása a 65 év felettiek számára továbbra is indokolt.

A strandolással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kihangsúlyozta, hogy csak kijelölt fürdőhelyeken szabad fürdőzni. Szabadtéri strandnál is vannak olyan feltételek, amelyeknek meg kell felelni, például a vízminőség terén, illetve szükség van kiszolgáló helyiségekre is. A higiénés rendszabályoknak a betartását az üzemeltető követeli meg, de amire most különösen is figyelni kell az a személyi higiéné betartása és a távolság megtartása.

A tatabányai beteghordozó ügyében az országos tiszti főorvos elmondta, hogy még zajlik a vizsgálat, de annak lezárultával kegyeleti okokból a családot fogják tájékoztatni, a közvéleményt nem.

A járvány kezdete óta 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, közülük több mint 260-an meggyógyultak és egy fő halt meg.

Müller Cecília az óvodások esetében nem tartja helyesnek a maszkhasználatot, az anatómiai adottságok miatt, azt pedig főleg nem, hogy a gyerekek az intézményekben alvás közben maszkot viseljenek. A papírtörölköző használatát ugyanakkor hasznosnak találja.

Magyarországon eddig a 14 éven aluliak között 49 esetben mutatták ki a koronavírust, ebből a legtöbbet a 10 és 14 év közöttiek esetében.

Valamennyi laboratórium, amely fertőző betegséget diagnosztizál, jelenteni köteles a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé – mondta el Müller Cecília arra a kérdésre válaszolva, hogy ha egy magánlaborban valakit pozitívra tesztelnek koronavírusra, akkor azt a páciensnek vagy a labornak kell-e bejelentenie.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik