Belföld

Kádban ért halálos áramütés egy kislányt: a bátyja igen, a szerelő nem érzi bűnösnek magát

Elismerte felelősségét az a férfi, akinek a magatartása is közrejátszott abban, hogy halálos áramütést szenvedett a húga a rosszul elvégzett villanyszerelési munkák miatt. Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy az áldozat testvére beismerte, és sajnálja a tettét, a családnál dolgozó villanyszerelő azonban vitatta, hogy közvetlen köze lenne a kiskorú halálához.

Az egyik elkövető és hét testvére valamint édesanyja által lakott házban még 2015. évben végeztek villanyszerelési munkákat, amelyek utólag megállapíthatóan szakszerűtlenek voltak. A védőföldelést és az érintésvédelmi rendszert nem alakították ki megfelelően, így az elektromos hálózatba bekötött elektromos berendezések ráztak.

Mivel a rendszert kiépítő villanyszerelő időközben elhunyt a házban lakók új szerelőt hívtak ki a hiba elhárítására. A kiérkező szerelő azonban nem ellenőrizte a védőföldelést illetve az érintésvédelmi hálózatot. Helyette csak konnektorokat cserélt, továbbá azt állapította meg, hogy a vízaknában lévő házi vízmű avagy esetleg az ahhoz tartó vezeték rossz.

A házban lakó, egyébként villanyszerelői képesítéssel nem rendelkező elkövető ezután vett egy másik szivattyút. Mivel azonban azzal is megmaradt a probléma maga cserélte ki a ház és a vízakna közötti vezetékszakaszt. Ezt követően a házban egyik testvére 2017 augusztusában fürdeni szeretett volna egy kádban ami vasból készült, és amikor abban ülve megnyitotta a csapot – ezzel beindítva a szivattyút – a rossz rendszer miatt a 230 voltos zárlati áram közvetlenül a kád csapján jelent meg. A kislány a csaphoz érve áramütést szenvedett melynek következtében  kórházba szállították, ahol elhunyt.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a házban lakó elkövető ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg a hibát megfelelően fel nem táró villanyszerelő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik