Belföld

Süli János szerint Paks II. nem lesz különleges gazdasági övezet

Süli János, a paksi erőműbővítésért felelős tárca nélküli miniszter a Népszavának arról beszélt: a Paks II. beruházást nem kívánja a politikai vezetés elvenni a Duna parti várostól.

A Népszava ellenzéki forrásokból úgy értesült, hogy a fideszes Paks idén 25,7 milliárdból gazdálkodik, ebből 4,6 milliárd az iparűzési adó, aminek túlnyomó része az erőműtől származik. A lap feleleveníti: a kormány arra készül, hogy az 5 milliárd forintnál drágább beruházások nyomán keletkező helyiadóbevételt elvenné a vállalkozásoknak otthont adó településektől, és ezt a forrást átadná a fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknak. Az elképzelés mögött az sejthető, hogy a kormány ily módon akarja megbüntetni azokat a településeket, ahol az összefogó ellenzék legyőzte a kormánypártok jelöltjeit az októberi választáson.

Nemcsak az ellenzéki települések, hanem a teljes önkormányzatiság rámehet Semjén javaslatára
Egyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében. 

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik