Belföld koronavírus

Müller: eddig 33 idősotthonban jelent meg a koronavírus

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: szabályszegések miatt az elmúlt 24 órában mindössze 6 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra, rémhírterjesztés miatt 102 esetben indult eljárás.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt adatokat: az utóbbi 24 órában 42 új fertőzöttet regisztráltak, három idős személy pedig életét vesztette. 1454 fő gyógyult meg a betegségből kórházban vagy otthon. 1674 aktív fertőzött ismert ma Magyarországon, területi különbségek vannak: 100 ezer főre Budapesten 97,6, Fejér megyében 86,4, Zalában 86, Komárom-Esztergom megyében 68,8, Pest megyében 38,8 igazolt fertőzött jut, az országos adat 100 ezer főre 38,6 fő. 539 aktív fertőzöttet kezelnek kórházban, 39 beteget lélegeztetni kell. A megyei adatokat a tartózkodási hely szerint határozzák meg, az adatok tisztítása folyamatos, ezért lehet változás a megyei számokban.

A járványügyi helyzet lehetővé tette, hogy egyre többet mozduljunk ki. A tisztifőorvos azt kérte, hogy a kalandparkokat, játszótereket csak akkor látogassák a családok, ha mindenki egészséges. aki tüneteket észlel magán, maradjon otthon, értesítse háziorvosát. A kalandparkok, játszóterek üzemeltetőinek folyamatosan gondoskodni kell a takarításról. Ezeken a helyszíneken nehezen várható el a védőtávolság betartása, ezért különösen fontos a higiéniai szabályok betartása. A homokozóban lévő homokot meg kell forgatni, fertőtlenítő szerek használata felesleges, ráadásul környezetszennyező. A vírus rendkívül érzékeny, a környezetben maximum pár órán át marad meg, a gyerekek által használt játékok felületének simának, tisztíthatónak kell lennie. Fontos, a megfelelő karbantartás, festés, a törölgetéses tisztítás, fertőtlenítés.

A pici gyerekeknél be kell vetni a szülői fortélyokat, amelyekkel óvni lehet őket — mondta a tisztifőorvos. A nagyobb gyerekeknek meg kell mondani, hogy különleges helyzet van, ők sok dolgot megértenek már. A hulladéktárolókat kellő rendszerességgel kell üríteni. Ha van zárt hulladéktároló, az a legalkalmasabb. Legalább naponta kétszer üríteni kell a hulladéktárolókat ezeken a helyszíneken. A gyermekek részére maszk, kesztyű használata kényelmetlen, több a kára, mint a haszna — tette hozzá.

Újságírói kérdésre elhangzott:

  • Folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat, ezek tükrében döntenek majd a beutazókra vonatkozó, 14 napos hatósági karantén kivezetéséről.
  • 33 idősotthont ért el a koronavírus, eddig 846 lakó és 139 dolgozó betegedett meg. 110 ember hunyt el a vírus következtében, 298-an viszont meggyógyultak.
  • A tisztifőorvos ma értékeli a tatabányai Szent Borbála kórházból beérkezett adatokat. Az intézményt folyamatosan figyelemmel kísérik. Korábban itt hunyt el egy betegszállító munkatárs, több osztályt is lezártak.
  • Újranyitnak a szabadtéri vásárok, Müller Cecília fokozott óvatosságot kért. Tartani kell a szükséges távolságot és érdemes törlőkendőt is magunkkal vinni.
  • 42-vel nőtt a fertőzöttek száma, az új betegek hat megyéből és Budapestből származnak: öten egy kamaraerdei idősotthonból, négyen egy zalai idősotthonból, a többiek nem zárt közösségből.
  • Müller Cecília nem tudott időpontot mondani, amikor az időotthonokban elrendelt látogatási- és kijárási tilalom lehetséges feloldásáról kérdezték. Az érintettek türelmét kérte.
  • Nincs messze a zártterű uszodák megnyitása, de konkrét időpont nem hangzott el.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik