Belföld koronavírus

Vádiratnak is beillő törvényjavaslat az Orbán-kormány ellen

A szocialisták szerint a kormány visszaélt hatalmával, súlyos károkat okozott, az emberek védelmével adós maradt.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a rendeleti kormányzás megszüntetéséhez szükséges intézkedésekről. Az ellenzéki párt
úgy véli, Orbán Viktor kormánya a rendeleti kormányzással nem tudta kezelni a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági és szociális válságot.

A szocialisták úgy vélik:

  • a nyugdíjasok és a családok érdemi segítséget nem kaptak,
  • bértámogatás nem állította meg a cégek leépítési hullámát,
  • a munkájukat veszített emberek védelem nélkül maradtak,
  • többszázezer család került kilátástalan helyzetbe, mert – miközben bevételeik megszűntek, csökkentek – a terheik nőttek a kormány intézkedései miatt,
  • az önkormányzatok a rendszerváltás óta nem látott támadást éltek át, bevételeiket indokolatlanul, politikai célok mentén elvonták, függetlenségüket korlátozták.

A törvényjavaslat szerint a rendeleti kormányzás nem vált be, éppen ezért ideje megszüntetni a különleges jogrendet!

Az MSZP szerint nem szolgálta a hatékony védekezéshez szükséges bizalom erősítését az Országgyűlés zárójelbe tétele, az, hogy a törvényhozást csak fideszes ingatlanpanamákkal, lényegtelen előterjesztésekkel „szórakoztatták”.

A 36 ezer kórházi ágy erőszakos kiürítése, a krónikus betegek ellátásának szüneteltetése, és az alapellátáshoz hozzáférés korlátozása emberéleteket sodort veszélybe és tragédiákhoz vezetett. A kormányzati titkolózás, az adatok eltüntetése, a hiányos tájékoztatás és az Országgyűlés kiiktatása az érdemi döntéshozatalból csak növelte a kormányzati intézkedések átláthatatlanságát.

Az önkormányzatok megsarcolása, bevételeinek elvonása, ugyanakkor az idősek ellátásával, gyermekétkeztetéssel kapcsolatos többletfeladatok ellátása hátráltatta az érdemi védekezést.

Az újságírókat és a közösségi média felületein véleményt nyilvánítókat ért kormányzati fenyegetések és intézkedések, a szólásszabadság elleni támadások csak a lopakodó diktatúra kiépítését szolgálták. 

Az MSZP szerint mostanra kiderült, „minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi akcióterve” mögött trükkök százai állnak, átcímkézett, évekkel ezelőtt meghozott intézkedésekkel, hazainak hazudott uniós pénzekkel, a szükségesnél jóval kisebb támogatással. A 9200 milliárd forintos mentőcsomag valójában csak 6289 milliárd forintot tartalmaz, három év alatt, és abból 2416 milliárd forint hitel- és tőkeprogram.

Ahhoz képest, hogy a járvány egyik legnagyobb veszélye a munkanélküliség, mindössze a mentőcsomag 10 százalékát – 674 milliárd forintot – szánnak új munkahelyek létrehozására, míg a bajba jutott családok megsegítésére akarják fordítani a legkevesebb pénzt, mindössze 235 milliárd forintot.

Az ellenzéki párt azt ténynek nevezi, hogy a járvány csökkenő szakaszába ért, már Budapesten is elkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása.

Tény, hogy orvosok, ápolók, szociális munkások, önkéntesek és az önkormányzati szférában dolgozók emberfeletti teljesítményt nyújtottak. Köszönet érte!

Ugyanakkor ténynek nevezik, hogy a járvány kezelése, megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedésekhez szükségtelen volt a rendkívüli jogrend bevezetése. Azokat – a beszerzésektől a kórházparancsnokok kijelölésén át az egyes tevékenységek megtiltásáig – kivétel nélkül normál jogrendben is meg lehetett volna tenni az egészségügyi törvény rendelkezései alapján.

Az MSZP szerint meg kell erősíteni az egészségügyet, a szociális rendszert, vissza kell adni az önkormányzatok elvont forrásait, kárpótolni az állásukat elvesztőket, támogatni az éhezőket és – újra kell indítani a gazdaságot úgy, hogy ki lehessen lábalni a szociális válságból is.

A törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés visszakapná jogosítványait. A kormánytól megvonnák azt a „különhatalmat”, amellyel visszaélt, és amellyel súlyos károkat okozott, miközben az emberek védelmét szolgáló rendeletekkel adós maradt, írták.

Kiemelt kép:  Tóth Bertalan, az MSZP elnöke napirend előtti  felszólalása az Országgyűlés plenáris ülésén május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik