Belföld

Népszava: Pintér Sándor világítja át az egészségügyet

Nagyvizit. Az ágazat fontos szereplői keresik fel a belügyminisztert.

A Népszava szerint Pintér Sándor az elmúlt hetekben fogadta a  Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintélyt is. Ezt az magyarázhatja, hogy a belügyminiszter kapott felhatalmazást Orbán Viktortól a Kásler Miklós emberminiszter által irányított ágazat átvilágítására.

Az ágazat állapotának felmérése összefügghet a készülő átalakításokkal, hiszen korábban is szó volt róla, hogy az egészségügy újraindítása a járvány után változást hozhat a betegellátásban.

A lap emlékeztet rá a kórházparancsnokok kinevezésével március végén a belügyminiszter közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet-, erőforrás- és információgazdálkodása. A Népszava úgy tudja, a kórházparancsnoki rendszer bevezetését is maga Pintér Sándor javasolta a kormányfőnek.

Bár a járvány miatt megakadt az egészségügy átalakítása, április végén a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet a kórházak központi gazdálkodási rendszerének kialakításáról. Erre a kormányzat nyolcmilliárd forintot rendelt, megvalósítását a belügyi tárcához tartozó kormányzati adatközponthoz utalta.

A belügyi tárca aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát is mozgásba hozta, múlt kedden öt reformmunkacsoport alakult. Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

Egy hónapja Gulyás Gergely miniszter a lap kérdésére, hogy a veszélyhelyzetben megtörténhetnek-e azok az átalakítások, amelyeket eddig nem mert meglépni a kormány, az válaszolta, a járványügyi helyzet az egészségügy próbáját jelenti, indokolt levonni a működésből adódó tanulságokat,

és ha ezeket a jövőre vonatkozóan lehet hasznosítani, akkor azt hasznosítsuk. Ezt a kormány meg fogja tenni.”

Újraéled a félig fagyott egészségügy, de nem térhet vissza a régi mederbe
Nemcsak a várólisták nyúlhatnak meg, hanem idővel a külföld elszívó ereje is újra felerősödhet az egészségügyben, ahol azonban közel sem lehet teljesen visszaállni a járvány előtti működésre.

 

Kiemelt kép: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik