Belföld koronavírus

Itt vannak Budapest újranyitásának részletei

A kijárási korlátozások vasárnap éjféllel megszűnnek, ezt követően a nem egy háztartásban élőktől másfél méteres távolságot kell tartani, az üzletben történő vásárlás és a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése kötelező lesz továbbra is, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati rendkívüli tájékoztatóján.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok, játszóterek hétfőtől látogathatóak, a 65 év felettiek élelmiszerüzleteket, drogériákat csak 9 óra és dél között látogathatják, mindenki más pedig az ezen kívüli időszakban.

A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

Valamennyi üzlet hétfőtől nyitva tarthat, éttermek, kávézók, presszók, bárok kerthelyiségében és a teraszán lehet tartózkodni. A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak. Szabadtéri múzeumok és az állatkert nyitva tarthat. A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők. A védőtávolság meglétéről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia.

A vendéglátóhelyeknek hétfőtől 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni a terasz után.

Polgári esküvőket és temetéseket lehet rendezni. Lagzikat június 15-től lehet Budapesten tartani 200 fő alatti meghívotti körben. Ezekre van lehetőség szállodákban és éttermekben is.

Felsőoktatási intézményekben ugyanaz a rendszer lesz, mint vidéken van két hete, tehát az egyetemek nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

Gulyás Gergely köszönetet mondott a fővárosiaknak, hogy két héttel tovább betartották a szigorú kijárási korlátozásokat, mint a vidékieknek kellett.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik