Belföld

Az Emmi nem kérhet pénzt a tao-adatok kiadásáért

Nem kérhet pénzt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a tao-adatok kiadásáért – erről határozott jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a Transparency International Magyarország (TI) indított.

A TI pénteki közleményében azt írta, hogy 2018 novembere óta szeretnék megtudni, hogy az emberminisztérium hogyan ellenőrzi a látvány-csapatsport támogatások (közkeletű elnevezéssel tao-pénzek) felhasználását. Ezért arra kérték az Emmit, hogy adják át a tao-támogatások szabálytalansági eljárásaira vonatkozó dokumentumokat, a minisztérium azonban több mint 3 millió forint költségtérítést kért az adatokért.

Ezt követően a TI beperelte az Emmit és azt kérték a bíróságtól, hogy kötelezze a kormányt az adatok ingyenes kiadására, amely tavasszal osztotta a TI álláspontját. Az ítélet szerint:

  • A közfeladatot ellátó szerveknek a közérdekű adatigénylések teljesítésekor alapesetben a normál napi működés keretében ingyenesen kell az igényelt adatokat az állampolgárok rendelkezésére bocsátaniuk.
  • Az adatigénylés teljesítése bizonyos mértékű munkaerőráfordítást szükségképpen igényel, amely a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alapjog intézményi biztosításának a velejárója
  • Az adatigénylés teljesítése vonatkozásában nem bír jelentőséggel az adatkezelő belső szervezeti felépítése, belső szabályzata, ugyanis ezek értékelése (…) ahhoz vezethetne, hogy az adatkezelőnek ténylegesen lehetősége nyíljon arra, hogy (…) az Alaptörvényben biztosított közérdekű adatok megismeréshez való jogot korlátozza.

Az ítéletben a bíróság külön kiemelte, hogy ha az Emmi előterjesztett volna bármiféle bizonyítást a 3 milliót meghaladó költségtérítés alátámasztására, a „mérlegelés során nyomatékosan szükséges lett volna értékelni azt, miszerint az alperes Magyarország állami feladatot ellátó egyik legmagasabb szerve”. Vagyis, írta a TI, a bíróság arra figyelmeztette az Emmit, hogy a közfeladatok ellátása és a polgárok alapvető joginak a biztosítása körében kötelessége valódi minisztériumhoz illően viselkedni.

A TI most újabb levélben szólította fel a minisztériumot, hogy tegyen eleget a bíróság ítéletének, és ingyenesen adja át a kért adatokat.

Felcsút töretlenül szívja fel a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubját is milliárdos összeggel gazdagítják a cégek
Kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez. A mostani támogatási időszak újdonsága, hogy a Felcsút mellett immáron a Fehérvár is milliárdos összeget gyűjtött egy év alatt.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik