Belföld koronavírus

Kínai védőfelszerelések: Bencsik János feljelentést tett

A független parlamenti képviselő azok súlyosan veszélyeztetik az egészségügyi dolgozók életét, testi épségét.

Bencsik János pénteken foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságnál. A független parlamenti képviselő közösségi oldalán közölte, szerinte a Kínából érkező, egészségügyi használatra alkalmatlan védőfelszerelések súlyosan veszélyeztetik az egészségügyben dolgozók életét, testi épségét.

Azt írta, míg más országok tömegével küldik vissza a silánynak bizonyult maszkokat, köpenyeket, egyéb felszereléseket, nálunk alapos bevizsgálás híján, az orvosok, ápolók, szociális munkások az életüket kockáztathatják. Szerinte a politikai felelős Kásler Miklós miniszter, azt pedig, hogy a büntetőjogi felelősség ki(ke)t terhel, a hatóságok feladata kideríteni.

A politikus felidézte, hogy az elmúlt hetekben személyesen is volt alkalma meggyőződni arról, hogy sem megfelelő minőségű, sem elegendő mennyiségű védőfelszerelés nem áll a kórházi dolgozók rendelkezésére, ami szerinte a munkavédelemről szóló törvény szerint bűncselekmény.

Bencsik János bízik a nyomozás eredményességében, készséggel áll a hatóságok rendelkezésére, de üzent a „propagandistáknak” is, nyugodtan feljelenthetik, minden szaváért, tettéért vállalja a felelősséget.

„Van, hogy inkább bepisilnek a nővérek, vagy pelenkát húznak fel”
A Dél-pesti kórház egyik dolgozója Bencsik János képviselőnek beszélt az alkalmatlan védőfelszerelésekről.

A képviselő Facebook-videójában arról beszélt, a külügyi tárca még nem választolt a kérdésére, a Népszava szerint bejegyzése után azonban felkerült a parlament honlapjára Magyar Levente külügyi államtitkár válasza, amely szerint Magyarország ott vásárol, ahol az egész világ,

minden behozott felszerelés CE minősítéssel rendelkezik, vagyis az európai szabványoknak megfelel, így használható a vírus elleni védekezésben.”

Más kérdés, hogy a kínai termékeket gyakran a szintén a CE  (Chinese Export) betűjellel látják el, így nehéz megkülönböztetni ezeket a jelzéseket, teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: Bencsik János / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik