Belföld

Világörökségi helyszínen, a pesti Duna-parton létesített hulladékkonténer-tárolót az FKF Zrt.

A budapesti Duna-part látképe 1987 óta világörökségi helyszín. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. ide, az V. kerületi Képviselői Irodaház előtti alsórakpart járdájára telepített hulladékkonténer-tárolót.

A korábban teljesen nyitott, majd mobilkerítésekkel „eltakart” terület közelébe őrbódé is került, amely ottjártunkkor üresen állt. Az elkerített, de átjárható járdaszakaszon a FKF Zrt. és a FŐKERT Zrt. hulladékkonténerei állnak.

Az arra járók által folyamatosan csodált látványossággal kapcsolatban mindkét céget megkerestük. A FŐKERT Zrt. sajtóosztálya azt tudatta:

a helyszínt a FKF Zrt. alakította ki, miután a Margit híd lábánál található, Jászai Mari téri tárolójukban a lakosság egyre több illegális hulladékot helyezett el, és ott a terület elkerítése nem volt megoldható.

Ehhez képest a Margit híd pesti hídfőjénél továbbra is konténerek állnak, és az évek óta tartó reménytelen küzdelem is tart még a szabadtéri illemhelynek használt terület rendben tartásáért. A rakpart járdáján létesített konténertárolót bár kerítés veszi körül, hozzáférhető, így már ott is megjelentek az első mosógépek és más illegálisan lerakott lomok.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után reagált az FKF is, amely azt tudatta: „A konténereket az V. kerületi közszolgáltató (Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft.), és a FŐKERT Nonprofit Zrt. által odahordott hulladék megfelelő átvételének biztosítására helyezte ki a társaságunk. Az elmúlt évek folyamán a FŐKERT Nonprofit Zrt.-vel és az V. kerületi közszolgáltatóval mint megrendelőkkel többször egyeztetett társaságunk a rakparton elhelyezett konténerek ügyében, ám az önkormányzat döntése alapján arra alkalmas hely hiányában a konténerek máshova történő el- vagy áthelyezése, megszüntetése nem lehetséges. A helyszínt az önkormányzat jelölte ki és vállalta az elkerítést, az őrbódé és őrszolgálat biztosítását a rendeltetésszerű használat érdekében. Az időközben tapasztal illegális kihelyezések problémáját társaságunk jelezte a helyzet kezelésében illetékes önkormányzat felé. Amennyiben a megrendelők más helyszínt jelölnek ki, az FKF azonnal végrehajtja az esetleges költöztetést.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.