Belföld

Csaba László: Orbán most magából csinált bűnbakot

A teljhatalom miatt minden bajért őt okolhatják, azért is, amiről nem tehet – mondja az akadémikus, aki szerint lesznek komoly gondok.

Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal.

A Magyar Hangnak értékeli így Csaba László akadémikus a koronavírus-járvány ellen hozott kormányzati intézkedéseket. Orbán Viktor korábbi tanácsadója érthetetlennek nevezi a kórházi ágyak kiürítését és kommunikációját. A professzor úgy látja, a katonák kivezénylése a kórházakhoz, cégekhez nem oldja meg a válságot. A gazdasági mentőcsomag elindulása előtt megbukott.

Ahogy az egészségügyi, úgy a gazdasági intézkedésekből is kiviláglik, nagyon nagy a szakadék a döntéshozók és a döntések által érintettek között. Azt is mondhatnám, párhuzamos világban élnek.

Közgazdászként úgy véli, valódi segítség nélkül a kisebb cégek  közül nagyon sok tönkre fog menni, ami jelentősen növeli majd a munkanélküliséget. Hiú reménynek tartja a gyors visszapattanást a világgazdaságban, a magyar pedig már  járvány előtt is lassult, a részleges karantén pedig visszavetett mindent. Csaba László a  magyar gazdaság zsugorodásáról azt mondja, az valahol a két szélső becslés, a 3-10 százalék közötti félúton lesz.

Többet kellene tenni a munkahelyek megőrzéséért, nem lenne szabad hagyni elfutni a költségvetési hiányt, védeni kellene a forintot, át kellene csoportosítani erőforrásokat, leállítani a nagy állami beruházásokat.

Nincs közbizalom a kormány iránt

Őt nagyon meglepte, hogy egy ilyen erősen központosított rendszer döntéseit mennyire nem fésülték össze.

A jegybank monetáris politikája nincs összhangban a kormány fiskális intézkedéseivel. A monetáris eszközözök egyébként sem mindenhatóak, hiszen hiába van olcsó pénz a rendszerben, ha a befektetők bizalma megingott, nem vesznek fel hitelt.

A bizalmi szempontból nagy problémának tartja, hogy az Orbán-kormány beszélőviszonyban sincs a munkaadókkal és a munkavállalókkal, intézkedései kiszámíthatatlanok. Szerinte ez vezetett oda, hogy nincs meg a kormány iránti közbizalom, ami pedig most nagyon fontos lenne.

Már mindenért Orbán felelős

Teljesen felesleges volt a felhatalmazási törvény, már a kormány kezében volt minden eszköz, ami a válság kezeléséhez kell.

Ennek a – száz évvel ezelőtti gondolkodásra utaló – rendszernek, amely szerint a központban mindenre tudják a választ, van egy hátulütője. Minden felvetődő nehézségért – még ami nem is miatta következett be – az egyszemélyi vezető lesz a felelős, és nem mutogathat senkire, amikor a nyakába szakadnak a problémák. Márpedig a válság legjobb kezelése mellett is súlyos következményekre lehet számítani. Minden bajért a pártközpontot, vagyis a kormányt és személy szerint Orbán Viktort fogják hibáztatni az emberek.

A professzor hosszan sorolja, miért lehetnek már most is sokan elégedetlenek, és azt mondja, biztos abban, hogy tömeges lesz a kiábrándulás. A válság súlyosan visszaveti a fogyasztást, amire a Fidesz az uralmát építette,

ezzel a mindenhatóság mítoszának csúfos vége lesz.

Orbán is tudja, hogy nem lesz aranykor, amiről Matolcsy György MNB-elnök beszél. Olyan gazdasági megrázkódtatás jöhet, amit az emberek el sem tudnak még képzelni. Futótűzként terjedhet majd az elégedetlenség, és olyanok is elmennek majd szavazni, akiket eddig nem érdekelt a politika. Szerinte ezt a folyamatot erősítheti és megrengeti a rendszert, ha a britek kilépése miatt 13-15 százalékkal kevesebb uniós pénz jön és már a haveroknak is kevesebb jut.

Csaba László szerint új politikai erők jelennek majd meg, ráadásul egyre több lesz az olyan fiatal, az időseknél jóval pragmatikusabb szavazó, akinek a szocialisták vagy Gyurcsány Ferenc kormányzása csak a történelemkönyvből ismert.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.