Belföld

Súlyosítást és helyszíni tárgyalást kért Csenge megölésének ügyében a fellebbviteli főügyészség

Helyszíni tárgyalást indítványozott a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az országos botrányt kavart Borsodnádason megölt K. Csenge ügyében. Tóth István, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szóvivője megkeresésünkre elmondta, azt szeretnék elérni, hogy változtassanak a bűncselekmény jogi minősítésén és az eredeti vád szerinti, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben mondják ki bűnösnek B. Rolandot. Ennek a büntetési tétele pedig 10-20 évig terjedő fegyház, vagy akár életfogytiglan is lehet a minősítéstől függően.

Március elején hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a bíróság négy év börtönre ítélte a 17 éves K. Csenge gyilkosát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A bíró azzal indokolta a döntését, hogy nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy B. Rolnad  bántalmazta Csengét, mielőtt az aknába dobta.

A gyanúsított korábban azt állította, valóban találkozott a lánnyal a tragédia estéjén, ám Csenge egyszer csak közölte vele, hogy mennie kell. Elváltak, később azonban B. Roland saját elmondása szerint egy erdős részen megtalálta az eszméletlenül fekvő lányt. Azt hitte, halott, és biztos volt benne, hogy őt gyanúsítják majd a megölésével. Ettől pedig annyira megijedt, hogy Csengét a vízaknába dobta.

Az ügyészség annak idején 14 év szabadságvesztést kért B. Rolandra abban az esetben, ha beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról is. A 22 éves férfi azonban nem kötött alkut és végül 4 év börtönre ítélték elsőfokon. Az előzetesben töltött évek miatt pedig szabadon távozhatott a bíróságról március elején.

Az ügyészség az ítéleti tényállás részbeni megalapozatlansága, a bűncselekmény téves jogi minősítése miatt, illetve a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség különböző bizonyítási cselekmények mellett helyszíni tárgyalás tartását is kérte. Álláspontjuk szerint ugyanis a szemle és a bizonyítási kísérlet során célszerű ellenőrizni, hogy lehetséges-e a lány más általi bántalmazása anélkül, hogy azt a közelben tartózkodó B. Roland ne észlelte volna.

Kiemelt kép:MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik