Belföld koronavírus

Operatív törzs: a járvány mérséklődik, a vidéki nyitás nem eredményezett fertőzési többletet

Cikkünk frissül.

Csütörtök reggel újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában tehát 39 embernél azonosították a betegséget, ami emelkedés az ezt megelőző napokhoz képest. Szerdán 28-cal, kedden 29-cel, hétfőn pedig 21-gyel emelkedett a fertőzöttek száma. A kormányzati honlapon közölték azt is, elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma, 1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Ez belesimul azon adatok közé, amelyek szerint egyenletes szinten van a napi fertőzöttek száma

-mondta Müller Cecília.

A gyógyultak száma növekszik. Az új fertőzöttek és elhunytak száma mérséklődik. Jelenleg 1775 aktív fertőzött van Magyarországon. A kórházban ápoltak száma örvendetesen csökken.

A vizsgálatok száma is növekszik – tette hozzá. Mindezek alapján jelentette ki a tisztifőorvos, hogy nyugvószakaszban értünk, csökkenés érződik a koronavírus hazai terjedésében.

A járvány mérséklődik hazánkban, csökkenésnek vagyunk tanúi. Kijelenthetjük, hogy a vidéki nyitás nem eredményezett fertőzési többletet.

A napokban változni fognak a munkahellyel kapcsolatos megszokások is, tekintettel arra, hogy egyre többen fognak visszamenni a munkahelyükre dolgozni. “A további home office-t a munkáltató és a munkavállaló megállapodása fogja eldönteni” – mondta Müller. “Csak az menjen vissza a munkahelyre, aki egészségesnek érzi magát.” Felhívta a figyelmet, hogy fontos a klaviatúra rendszeres törlése, a takarítószemélyzet járvánnyal kapcsolatos oktatása. “Ha előfordul megbetegedés a munkahelyen, akkor a munkáltató felveszi a kapcsolatos az illetékes egészségügyi hatósággal.” Amennyiben megnyitásra kerülnek a munkahelyi éttermek, “akkor próbáljuk meg a zsúfoltságot csökkenteni, és távolságot tartani az asztalok elhelyezésénél.”

Kiss Róbert rendőr alezredes azzal kezdte: a mai napon újabb vírus elleni védőszállítmányok érkeznek 29 kórházba, és újabb idősotthonokban. Ezenkívül két mobiltelefonra letölthető alkalmazás kerül kifejlesztésre. Az egyik hatósági házikarantén ellenőrzésére szolgál, a másik pedig, hogy arra hogy a telefon tulajdonosa, kihez, mely másik telefontulajdonoshoz volt két méternél közelebb 20 percnél tovább.  Kiss kijelentette: jelenleg az elrendelt házi karantén száma 11 ezer 84 darab. A határátlépéseknél több órás várakozás a jellemző.

Újságírókérdésre a tisztifőorvos elmondta:

  •  Müller szerint egyre több ismeretünk van a koronavírus kezelési módjáról, a diagnosztikáról. “A túlzott válaszreakció mellett egy véralvadási zavar is kialakulhat a fertőzéssel. Ez a többszervi elégedetlenség egyik oka is. Maradandó károsodás is lehet az eredménye. Csökkenhet a tüdőkapacitása hosszútávon.”
  • a napsütés, a meleg és az UV-sugárzás csökkentheti a vírusfertőzés veszélyét. “Ha süt a nap, hamarabb kiszárad a vírus.”
  • 787 fertőzött lakik idősotthonban, ez az összes fertőzött számának 23 százaléka.
  • az összes fertőzött közel 13 százaléka egészségügyi dolgozó.
  • Márciusban nem volt tömeges megbetegedések Magyarországon, az adatmódosításra adminisztrációs problémák miatt került sor. “A mintaszámot korrigáltuk.”
  • A Zala Megyei Gondoskodás Egyesített Szociális Intézményben 43 gondozott és 12 gondozó kapta el a fertőzést, a Zalaegerszegi Gondozási Központban pedig 38 bentlakó és 13 gondozó esetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik