Belföld koronavírus

„Van, hogy inkább bepisilnek a nővérek, vagy pelenkát húznak fel”

A Dél-pesti kórház egyik dolgozója Bencsik János képviselőnek beszélt az alkalmatlan védőfelszerelésekről.

Április végén több fotó is megjelent az állami hírügynökségnél, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldalon olyan Kínából érkezett, a közlemények szerint egészségügyi védőfelszereléseket tartalmazó dobozokról, amelyek oldalán a kínai feliratot többen úgy fordították: „Nem egészségügyi felhanálásra.”

Bencsik János független országgyűlési képviselő egy MTI-hez ma eljuttatott közleményben azt állítja:

sikerült kiderítenem, milyen egészségügyi felhasználásra alkalmatlan védőeszközöket rejtenek a kínai feliratú dobozok. Az eredmény túlzás nélkül sokkoló.

Mellékelt Facebook-videójában a képviselő arról beszél, hogy bár a Külügyminisztérium nem választolt a dobozok tartalmát firtató kérdésére, az ország több pontjáról megkeresték egészségügyi dolgozók azzal, hogy „nagyon kevés védőfelszerelést kaptak, és ezeknek a többsége sem alkalmas arra a célra, amire őket használni kéne”.

A felvételen Bencsik ezután a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba megy, ahol az intézmény egyik dolgozójával beszélget a számukra biztosított munkaeszközök elégtelen minőségéről. Az interjúalany arcát a videóban nem mutatják, a hangját eltorzították, annyit árul el magáról, hogy lassan húsz éve dolgozik az egészségügyben, illetve szavaiból az is kiderült, hogy a koronavírusos betegeket ellátó osztályon dolgozik.

A videóban bemutatott – Bencsik állításai szerint a kórház nővéreitől kapott – eszközökről elmondta, hogy

  • tizenkét órát kell dolgozniuk egy legfeljebb négy órán keresztül hordható maszkban, amelyben ráadásul nehezen lehet lélegezni, „szédülés keletkezik tőle, nekem a vérnyomásom is magasabb lett”.
  • A gumikesztyűk szerinte nem nyújtanak védelmet, ezért általában kettő-hármat szoktak egyszerre felvenni belőlük, és könnyen elszakadnak, ezt be is mutatták.
  • A védőszemüvegek bepárosodnak, nem lehet bennük dolgozni, ezért inkább sajátot használnak.
  • A biztosított védőköpeny nagyon vékony, nem véd meg a vírustól, csak látványelemnek jó.
Két nővér levette a maszkot munka közben, több dolgozót is megfertőzhettek egy budapesti kórházban
Miután szájmaszk nélkül ápoltak koronavírusos betegeket, együtt ebédeltek kollégáikkal.

Az egészségügyi dolgozó azt állítja, eleinte még biztosítottak számukra szkafandereket, de ez már a múlté. Igaz, a szkafanderekkel is voltak problémák, meleg volt és bepállott, és csak egyet kaptak belőle naponta, pedig ha valaki egyszer leveszi, mert enni akar vagy vécére kell mennie, elvileg már nem lehetne ugyanazt visszavenni.

Van olyan is, hogy inkább bepisilnek a nővérek, vagy pelenkát húznak fel

– mondta a kórházi dolgozó, hozzátéve azt is, amikor a Facebookon arról érdeklődtek, hogy hol vannak a beígért felszerelések, akkor az ápolási igazgató mindenkit behívatott magához, „gondolom, hogy komoly elbeszélgetés volt”.

Bencsik állítása szerint a kórház sok ápolójával beszélt ezekről a problémákról, de senki nem merte kamera előtt vállalni a szavait, attól tartva, hogy kirúgják őket. A megszólaltatott egészségügyi dolgozó erről azt mondta, ha névvel és arccal állna ki a nyilvánosság elé, már aznap kitennék a szűrét a kórházból.

Kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik