Belföld

Félmilliárdot bukott az I. kerület a Széchenyi Bank bedőlésével, a volt fideszes polgármester hagyta elúszni a pénzt

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a Budavári Önkormányzat vezetése, ugyanis a kerület összesen 500 millió forintja ragadt benn a 2014-ben becsődölt fideszes hátterű Széchenyi Bankban – közölte a kerület momentumos alpolgármestere.

Gelencsér Ferenc elmondta, a bankkal Nagy Gábor Tamás volt fideszes polgármester kötött szerződést teljesen titokban azután, hogy a korábbi százmillió forintról félmilliárdra emeltét azt az összeget, amiről képviselő-testületi felhatalmazás nélkül dönthetett.

A pénz lekötéséről sem az akkori képviselő-testület, sem a pénzügyi bizottság nem tudott, és az nem szerepelt a 2013-as pénzügyi beszámolóban sem.

Az alpolgármester szerint 2014-ben – amikor már látszott, hogy bajban van a bank –, nem a közvagyont mentette a polgármester, hanem a pénzintézetet segítette. Nagy Gábor Tamás még levelet is írt az ügyben Varga Mihály akkori nemzetgazdasági, mai pénzügyminiszternek, ebből idézett is a sajtótájékoztatón Gelencsér:

Ha feltörnénk a lekötésünket, és visszautaltatnánk a lekötött pénzt, azzal olyan lavinát indítanánk, amely esetleg pánikhelyzetet okozna. Megrendülhet a bizalom egy állami tulajdonúként ismert bankkal szemben, és ennek következményei nem vállalhatók fel

– írta a Fidesz volt polgármestere.

Ezért a Budavári Önkormányzat feljelentést tesz, és más ellenzéki önkormányzatokat is buzdítottak arra, nézzenek utána, hogy a korábbi fideszes polgármester helyezett-e el pénzt a bedőlt pénzintézetben.

A pénz eltűnésének menetrendjét pontosan dokumentálta az alpolgármester:

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik