Belföld koronavírus

222 napot kell várni egy szürkehályog-műtétre

Amíg egy szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt – olvasható a Világgazdaság keddi cikkében. Mint írják, a koronavírus-járvány miatt nagyon eltorzultak a kórházi várólisták. A NEAK adatai szerint februárban szürkehályog-műtétre több mint 12,8 ezer beteg várt, májusban csak 10,6 ezer.

A járványhelyzettel összefüggésben csökkent az intézményi várólistán regisztrált esetek száma a február 1. és május 1. közötti időszakban. A lista hossza az összes regisztráltnál 3064, az előjegyzettekkel együtt pedig 4674 esettel csökkent,

írta a lap megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Februárban több mint 31,5 ezer eset volt a várólistákon, májusban a számuk 26,8 ezerre csökkent. Hozzátették, hogy a sürgősségi területeken kisebb-nagyobb mértékben folytatódott az ellátás, de a járóbeteg-ellátásban az elmúlt két hónapban csak a sürgős eseteket látták el, így ebben az időszakban a listákra a felvétel is megtorpant. Várható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét emelkedő számban kerül sor regisztrációra és ellátásra.

A Világgazdaság összeállításából kiolvasható, hogy az elmúlt hat hónapban térdprotézis műtétre 291 napot kellett várni, most a tervezett várakozási idő 680 nap. Csípőprotézis műtét esetében korábban 216 nap volt a várakozási idő, most 479 nap, hasfali lágyéksérv esetén  293 napra, diagnosztikus szívkatéterezés esetén 164 napra növekedett a tervezett várakozási idő.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik