Belföld koronavírus

„Aki feladná az alapvető szabadságot, hogy egy kis átmeneti biztonságot vegyen, nem érdemel sem szabadságot, sem biztonságot”

Remélem, annyiban feltétlenül lesz maradandó következménye a járványnak, hogy sokkal jobban odafigyelünk a higiéniára

– mondta a Népszavának adott interjúban Erdős Géza, a vírus elleni hatóanyagot kereső University of Pittsburgh kutatócsoportjának egyik tagja. A professzor a vakcinakeresés kapcsán elmondta, a rövid- és a hosszútávú védelem elérése a céljuk, a molekuláris immunreakció utáni sejtszintű válasz előidézésén és kimutatásán dolgozna. A vakcina mellett dolgoznak egy oltási rendszeren is: különböző hatóanyagokat juttathatnak a bőr biológiailag és immunológiailag igen aktív rétegeibe, aminek az előnye, hogy nem kell hűtőgép a szállításához és a tárolásához, továbbá nincs szükség injekciós tűre az oltóanyag beadásához.

A koronavírus elleni védekezésről elmondta, többrétűnek kell lennie. Azaz szükség van megelőző oltásra, a terjedés korlátozására, fertőzés utáni gyógyszerekre és tüneti kezelésre. Szerinte ha van oltóanyag, a fejlett országok vezetésével egy-két év alatt előállítható a szükséges mennyiség.

A válságkezelésről, illetve a szabadságjogok korlátozásáról azt mondta:

Benjamin Franklint idézve, az, aki feladná az alapvető szabadságot, hogy megvásároljon egy kis átmeneti biztonságot, nem érdemel sem szabadságot, sem biztonságot. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az egyénnek vagy az egész nemzetnek a védelme érdekében bizonyos jogok időleges korlátozására szükség lehet. Az élethez való jog ugyanis nem összevethető például egy parkbeli séta korlátozásával. Más kérdés, hogy a különféle korlátozó intézkedéseket lehetett volna racionálisabban, s főként irányítottabban meghozni, ami kisebb gazdasági veszteségeket okozott volna.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik