Belföld

Letiltotta a püspök a járványbiztos áldozást Előszálláson

A székesfehérvári püspökség leállíttatta az előszállási plébános találmányát, a biztonságos, zacskós ostyaosztást. Mihályi Miklós plébános közleményben tudatta a hívekkel, hogy az egyházmegye „nem megengedhetőnek” nyilvánította az általa frissen bevezetett eljárást. Ezért a következő autós misén már kézbe történik az áldoztatás.

Spányi Antal székesfehérvári püspök május 1-jei körlevelében bejelentette, hogy az egyházmegyében továbbra is fenntartja az április eleje óta érvényben lévő tilalmat a nyilvános szentmisék megtartására. A püspök szerint a járványügyi szabályok betartásával gyakorlatilag lehetetlen a méltóságteljes templomi szertartások megtartása, ráadásul Fejér megye az országban az egyik legfertőzöttebb terület.

Mihály plébános a tilalom ellenére autós misék szervezésébe kezdett Előszálláson. Majd azt is kitalálta, hogy járványbiztos ostyaosztást is tart a templom előtt lehúzott ablakkal elgördülő autós híveknek.

Fotó: Vasvári Tamás /MTI

A plébános egy korábbi nyilatkozatában elmagyarázta: azért döntött a szokatlan megoldás mellett, mert szerinte „a hívő ember nem akar hetekig Krisztus nélkül maradni”. Mint írta, megtalálta az áldozás biztonságos módját.

Az átváltoztatott szentostyák már január óta ott vannak a templom tabernákulumában, érintetlenül. Múlt szombaton imádság keretében, védőkesztyűben, FFP-maszkban és haj­hálóba beöltözve egy fertőtlenített csipesszel kétszeres simítózáras tasakokba csomagoltam a szent ostyákat, majd visszahelyeztem a tabernákulumba. Egy hetet pihent ott, és most a kis tasakokat tartalmazó dobozzal körbejárok, az általam ismert hívőknek nyújtom a misén megszokott módon, és ők a lehúzott ablakon kinyúlva átveszik a tasakot, és abból sterilen magukhoz veszik Jézust.

A helyzet így meglehetősen furcsa, hiszen plébános közleményéből az derül ki, hogy a misézési tilalom ellenére továbbra sem szándékozik leállítani autós miséket, ráadásul az áldoztatást is folytatja, csak mostantól zacskó nélkül, kézbe adja az ostyát.

Kiemelt kép: Vasvári Tamás /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik