Belföld koronavírus

80-90 százalékkal kevesebb a fuvar, inkább otthon maradnak a taxisok

Budapesten munkanapokon a korábbi 7000 taxiból mostanra nagyjából 2000-2500 maradt. Rendezvények nélkül a nyár is nagyon nehéznek ígérkezik. A City Taxinál abban bíznak, hogy az emberek hamarosan visszatérnek a munkahelyükre, így legalább a céges fuvarok nem maradnak el.

Minimális fellendülést tapasztaltunk az elmúlt napokban, de összességében nem reménykedhetünk abban, hogy rövid időn belül javulni fog a helyzetünk

– mondta Tamás Miklós a 24.hu-nak. A City Taxi elnöke körülbelül 80 százalékos visszaesést tapasztal a budapesti fuvarok számában a cégnél. Sok jóra már csak azért sem számítanak, mert nemrég kiderült, elmarad a Sziget Fesztivál, és nézők előtt a Forma-1 mogyoródi futamát sem lehet megrendezni. A két legnagyobb hazai rendezvény elúszásával abban sem reménykedhetnek a taxisok, hogy a nyár végén valamit visszahoznak a kiesett bevételükből. A reptéri fuvarok is megszűntek, de ami még ennél is komolyabb probléma számukra, hogy sokan otthonról dolgoznak. A City Taxi ugyanis nagyon sok céggel áll szerződésben, így nekik már az is némi fellendülést hozna, ha minél többen visszatérnének a munkahelyükre.

Nehezen bírják a kollégáim, a többség be sem fizette az utolsó havi fuvarozási díjat. A cég 900 fuvarozója közül 500-an jelenleg nem dolgoznak. Hétköznap még elvétve akad pár fuvar, de a hétvégéken sehova nem mennek az emberek

– mondta Tamás Miklós, aki azért néhány pozitívumot is említett. Az egyik, hogy egyelőre egyetlen diszpécsert sem kellett elbocsátaniuk, illetve hogy az utasok betartják az előírt biztonsági szabályokat, maszkban szállnak be az autóba, és legtöbbször hátra ülnek. Kérdésünkre azt is elmondta, nem gondolkoznak abban, hogy a cégük akár meg is szűnhet: a City Taxinak 450 tulajdonosa van, és mindannyian abban bíznak, hogy a válság után talpra tudnak állni.

Ahogy eltűntek a turisták, tudtuk, hogy egy darabig annyi

Április eleje óta nem dolgozom. Ahogy eltűntek a turisták, tudtuk, hogy ennek egy darabig annyi. Március végén még taxiztam, de már akkor is harmadával kevesebbet kerestem, mint a járvány kitörése előtt

– erről Zoltán beszélt lapunknak, aki az egyik nagy budapesti taxitársaságnál dolgozik. Elmondta, a 100 ezer forint feletti havi fuvarozási díjat 65 ezer forintra szállította le cége a veszélyhelyzet beálltával, de még így sem érte meg neki befizetni a hónap elején, miután kiszámolta, hogy ebből lehetetlen pluszban kijönni. A fuvarozási díj egyébként azóta tovább csökkent, viszont így leadót, azaz részesedést a bevételből kérnek tőlük, ami szintén nem éri meg a taxisoknak.

Fotó: Kummer János /24.hu

Bemész a városba, és azt látod, hogy nincsen taxis. Egy kollégám mesélte, volt olyan napja, hogy egyetlen fuvarja akadt. Ezért nem érdemes befizetni a havi díjat, ráadásul nem elég, hogy veszteséges lenne a taxizás, még a családomat is kiteszem annak, hogy esetleg hazaviszem a betegséget.

Zoltánnak egyelőre nincsen B terve, de azt mondta, ha nem indul be a fuvarozás, akkor valószínűleg a vendéglátásban fog kikötni. Mert abban azért bízik, hogy a teraszok esetleges megnyitásával talán Budapesten is kicsit megindulhat az élet.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a 24.hu-nak arról beszélt, rendkívül nehéz helyzetbe kényszerültek a taxisok, hiszen egy kisvállalkozásnak akkor is vannak állandó és folyamatos költségei, ha egy fillért nem termel. Éppen ezért már a járvány kezdetén sok taxis keresett és talált is egyéb munkalehetőséget.

Többen azóta buszt vezetnek, futárodnak, vagy éppen az építőiparban kerestek hirtelen pénzkereseti lehetőséget. Vannak, akik szüneteltetik a vállalkozási tevékenységüket, és ha van tartalékuk – ami nem jellemző –, talán majd visszatérnek

– nyilatkozta Metál Zoltán, hozzátéve, nem csak a taxisokat érinti a válság. A társaságok zöme ugyanis csökkentett diszpécser szolgálatot üzemeltet, csökkentett munkabérekkel, és kényszer-szabadságolásokkal próbálja optimalizálni a működési költségeit.

Ahogy más szektorban, úgy a fuvarozásban is óriási visszaesést tapasztalnak:

Általánosságban kijelenthető, hogy 80-90 százalékkal visszaesett a fuvarszám az egész országban. Budapesten a 7000 taxiból munkanapokon jelenleg körülbelül 2000-2500 van az utcán, de a visszajelzések azt mutatják, hogy még így is nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Elmondta, akik a vészhelyzet ideje alatt tovább dolgoznak, nem azért teszik, mert extra bevételre számítanak, hanem azért, hogy csökkentsék a bevételkiesésüket, a folyamatos vállalkozói és taxi-üzemeltetési költségeiket.

Metál Zoltán egyelőre nem tud megszűnő taxitársaságról, de valószínűnek tartja, hogy a jövőben újabb átrendeződés kialakulhat a piaci szereplők között, hiszen egy stabil háttérrel vagy minimális költséggel működő cég nagyobb eséllyel maradhat talpon ilyen helyzetben.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik