Belföld koronavírus

Orbán Viktor fotóval üzent az érettségizőknek, hasonló posztjából már volt diplomáciai feszültség

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon kívánt sok sikert a történelemből érettségizőknek, posztjához egy olyan fotót csatolt, amin egy földgömb látható, amelyen egy Nagy-Magyarország térkép rajzolódik ki.

A kormányfő hasonló posztja miatt korábban komoly diplomáciai feszültség alakult ki Horvátországgal. Tavaly decemberben, advent idején Orbán Viktor egy olyan fotót osztott meg, amelyen az látható, hogy a magyar miniszterelnök egy Nagy-Magyarország térkép árnyékában ült le tárgyalni.

A fotó miatt Andrej Plenkovic miniszterelnök is felháborodott, azt állítva, a zágrábi külügyi tárca beszélni akar a képről a magyar féllel. A kormányfő állítólag arról beszélt,

ha jól tudom, nem ez az első alkalom, hogy ezt a térképet mutatták Fidesz-tanácskozás során. Horvátország határai ott vannak, ahol vannak.

Az ügyben akkor a 24.hu megkereste kérdéseivel Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, ám helyette a Fidesztől érkezett válasz. Ebben azt írták:

a Fidesz az elnökségi üléseit a Lendvay utcai székházában tartja, amely egy történelmi épület. Ebben az eredeti térkép látható. A magyar történelmet nem fogjuk megtagadni.

A székházban lévő térképről hosszan írtunk ebben a cikkünkben:

Évtizedeken át a Fidesz-székház falában bújt meg az év végi botrányt okozó Magyarország-térkép
A Fidesz-székház történetét bemutató cikkünk után Kubatov Gábor azzal kereste meg lapunkat: járjuk be a két éve felújított, a századforduló eleganciáját ma is őrző Lendvay utcai épületét. Éltünk a felajánlással.

Május 6-án, szerdán történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik