Belföld koronavírus

Közzétették az ajánlásokat a magyar turizmus járvány alatti működésére

Közzétette a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók és szolgáltatók számára, a járványhelyzetben való működéshez készített kézikönyveit a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), szúrta ki a hvg.hu.

A kézikönyvek nem kötelező szabályokat, csak ajánlásokat tartalmaznak, hiszen az ügynökség nem jogalkotó vagy hatóság.

Az alapvető ajánlások hangsúlyozzák a gyakori és alapos takarítás, fertőtlenítés, szellőztetés fontosságát, illetve a dolgozók oktatásának, vendégek tájékoztatásának, az intézkedések betartásának és ellenőrzésének szükségességét. Igény esetén maszkot kell biztosítani a vendégeknek is. 

Az ajánlás szerint fontos, hogy a munkaállomásokat egymástól másfél méterre alakítsák ki, illetve a vendégeknek is tartani kell a távolságot, így a liftek befogadóképességét is korlátozni kell.

Az éttermekben szintén ajánlott a személyzetnek a maszk vagy arcvédő pajzs viselésének kötelezővé tétele, valamint ajánlott a vendégek emlékeztetése a kézfertőtlenítésre az étterembe lépéskor. Az ajánlás szerint a maszk használatát kötelezővé kell tenni a felszolgálásban résztvevőknek.

Az ajánlásban kitérnek arra is, hogy ajánlott

  • külön turnusok bevezetése büféétkezéseknél,
  • á la carte esetben előzetes foglalás,
  • a szomszédos asztaltársaságok között másfél méter biztosítása.

Egy asztaltársaság maximum négy felnőttből és gyerekekből állhat.

Az ajánlás szerint a vendég kérhessen a repülőgépeken szokásos egyenként csomagolt, sterilizált fűszereket, édesítőket. Az MTÜ kérése szerint a felszolgálásra kerülő ételeket a konyhától a vendég asztaláig úgynevezett cloche (tányértakaró) védje.

A kézikönyv a fürdők befogadóképességét is korlátozná, eszerint csak olyan kültéri és beltéri medencéket üzemeltethetnek, amikben biztosítható a legalább másfél méteres távolság.

Továbbá javasolják a szabadtéri pihenőterület egy főre vonatkozó nyolc négyzetméteres egységét megemelni húsz négyzetméteresre, az egyidejű befogadóképességet pedig ezek alapján kellene kiszámolni.

Az MTÜ ezen kívül javasolja a gőz- és szauna, jakuzzik, pezsgőfürdők, vízi attrakciók (kivéve csúszda) működtetésének szüneteltetését, illetve a papucs használatát kötelezővé tennék.

Kiemelt kép: Filippo Monteforte / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik