Belföld

Elhalasztják a debreceni BMW-gyár megépítését

Elhalasztják a debreceni BMW-gyár megépítését – írta a Portfólió. A német autógyártó ma tette közzé első negyedéves gyorsjelentését, a sajtótájékoztatóján Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke közölte: egy évvel halasztják el a magyarországi gyár építését.

Kiderült, hogy az első negyedévben jelentősen csökkentek a BMW csoport autóeladásai, az értékesítési árbevétel viszont kissé nőtt, de az elért nyereség némileg mérséklődött. A világgazdasági visszaesés és az autópiaci forgalom várható csökkenése miatt a konszern az idén eladásainak és eredményének jelentős csökkenésére számít – áll a negyedéves beszámolóban.

Ezért a vállalat vezetése erőteljes költségkontrollt vezet be, emiatt a kutatási és fejlesztési költségeken nem, a beruházásokon viszont spórolnának.

Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét. Alapvetően a jelenlegi helyzetben minden projektet felülvizsgálunk, ebbe beletartoznak az építkezések és a termékekkel kapcsolatos döntések is

– mondta Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke szerda délelőtt. Nicolas Peter, a cégcsoport igazgatóságának tagja pedig hozzátette: a magyarországi üzemen kívül más projekteket is elhalasztanak.

Szijjártó Péter külügyminiszter a bejelentésről a Facebookon közölte véleményét. Mint írta, minden a lehető legnagyobb rendben zajlik, az építési munkálatok most is folynak Debrecenben.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Ajánlott videó

Olvasói sztorik