Belföld koronavírus

Koronavírus itthon: egy nagyon fontos görbét kilapítottunk

Ha valamire, a halálozási statisztikára érdemes figyelni.

A koronavírusadatok közül ezúttal az elhunytak számából készítettünk ábrát. Az ötlet a Reuterstől származik: ők elég sok országra elkészítették az alábbi ábrát (itt lehet megnézni). A lényege az, hogy a (torzítást elkerülendő) a tizedik halálesettől kezdve minden egyes nap haláleseteinek számát bázisul véve megnéztük, hogyan alakult a halálesetek száma a következő hat napban. Minél meredekebbek a szálak, annál gyorsabban növekedett, minél laposabb, annál kevesebben haltak meg arányaiban a kiindulóponthoz képest.

Made with Flourish

Ha minden nap ugyanannyian halnának meg, az ábra eleje akkor is meredekebb lenne, mert ugyanazt a számot egy alacsonyabb bázishoz viszonyítjuk. Feketével jelöltük azokat a vonalakat, ahol eltelt hat nap a kiindulónaphoz képest, szürkével pedig azokat, ahol még nem. Jól látszik, hogy bár közel voltunk, sosem volt olyan nap, hogy a halálesetek száma háromszor akkora lett volna, mint egy héttel korábban.

A cél az, hogy ezek a szálak teljesen az X-tengelyre feküdjenek, az jelenti ugyanis az egyet, vagyis hogy az értékek nem változtak a hét első vizsgált napjához képest.

Hogyan tovább?

Bár ezek a számok biztatóak, érdemes lesz figyelni, hogy a következő hetekben okoznak-e változtatást a vidéki lazítások, amelyek nyomán sokkal többen, többször találkoznak, mint az utóbbi hetekben. A megnövekedett kontaktszám miatt elképzelhető, hogy megugrik a fertőzöttek száma. A hivatalos kormányzati oldalon található adatokat immár vidék és Budapest-Pest megye bontásban is közlik, ezekből kiderül, hogy

  • a jelenleg is betegek 63%-a a fővárosban és Pest megyében van,
  • közel ugyanannyian gyógyultak meg a betegségből vidéken, illetve Budapesten és Pest megyében (351 és 358 fő),
  • a halottak 79%-a Budapesten és Pest megyében van.

A coronavirus.app/map oldal adatai szerint az elhunytak arányát tekintve Magyarország a 16. helyen áll: a 3065 regisztrált fertőzöttre 363 haláleset jut, azaz a fertőzöttek 11,84 százaléka hal bele a vírusba.

Kiemelt kép: MTI /kormany.hu /Árvai Károly

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik