Belföld koronavírus

A debreceni egyetem rektora szerint a vírus elleni csodaszer a mádi szőlőben található

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Debrecen Televíziónak adott interjújában az intézmény koronavírussal kapcsolatos kutatásaira is kitért, szúrta ki az Index. A rektor állítása szerint az egyetemhez tartozó Mádi Bor Akadémián kifejlesztettek egy olyan lágypasztillát, ami a furmint szőlő héjában lévő flavonoidokat tartalmazza.

Ezek az anyagok a rektor szerint néhány perc alatt elpusztítják a koronavírust.

A lap egy nagy tekintélyű molekuláris biológustól szerette volna megtudni, mi az állítás tudományos háttere, csakhogy az egyetem kutatóitól származó és a témába vágó tanulmányt nem talált.

Az interjúban szóba került a klorokin, illetve a hidroxiklorokin is, amelyeket egyes kutatók nagyon ígéretesnek neveztek a koronavírus elleni harcban. Csakhogy a klorokin tömeges bevetése ellen a legtöbb kutató azonnal tiltakozott annak súlyos mellékhatásai és a vírusra kifejlett hatásainak bizonytalansága miatt.

A rektor állítása szerint a Debreceni Egyetemen rájöttek, hogy lehet elkerülni a mellékhatásokat, csakhogy erről sem található semmilyen közlemény, amelyből kiderülne az állítás valóságtartalma.

Az egyetem sajtóirodája az üggyel kapcsolatban az alábbiakat közölte:

A Debreceni Egyetemen jelenleg több, a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó kutatás is folyamatban van. Ezek egyike a klorokin antimaláriás szer hatékony terápiás alkalmazásának pontos meghatározása, a másik az Európa több országában, így Magyarországon már forgalmazott orvostechnikai eszköz (XXX [a márkanevet mi távolítottuk el – MCs]) növényi alapú gyógyszerré való továbbfejlesztése, amin az intézmény a Mádi Bor Akadémia kutatóegység bevonásával dolgozik. Mivel a kutatás és fejlesztés mindkét említett területen folyamatban van, az egyetem ennek részleteiről a vonatkozó nemzetközi tudományos publikációk megjelenését követően ad a nyilvánosságnak bővebb tájékoztatást, a hatásmechanizmust és hatásosságot is részletesen ismertetve.

Ez pedig eléggé eltér attól, amit a rektor az interjú során hangoztatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik