Belföld

Kivételesen gyorsan viszik át az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást elutasító nyilatkozatot

Hétfő délután gyorsan meg is szavazták az Igazságügyi bizottságban a KDNP-s képviselők által pár órával korábban beadott nyilatkozat tárgysorozatba vételét, ami arról szól, hogy utasítsa el az országgyűlés az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást.

Azt mondjuk nem értem, hogy milyen csatlakozás elutasításáról beszélnek most, amikor 2014-ben csatlakoztunk az egyezményhez, gondolom a ratifikációra céloznak — ezt sajnos nem tudtam tisztázni, mert szokás szerint nem kaptam szót

– írta Szél Bernadett, aki független képviselőként tett volna fel pár kérdést a bizottságban, de mivel ne tag, és tanácskozási joga sincs, így a bizottsági tagok szavazatai múlt, hogy kaphat-e szót.

Több, mint árulás. Ez a véleményem arról, hogy a járványveszélyhelyzet kellős közepén, amikor ráadásul minden…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. május 4., hétfő

 

A nyilatkozatot csak az Igazságügyi bizottság ülése elején nyújtották be, ami nem szokványos eljárás. A képviselők rendszerint előző héten kapják meg a napirendet a meghívóval. Szél Bernadett azt írta, ő nem emlékszik olyanra képviselősége idejéről, hogy valamit ilyen formában, ennyire gyorsan vittek volna át.

Egy rakat férfi eldöntötte, hogy továbbengedik a nőket és gyermekeket a komoly segítség lehetőségétől megfosztó kezdeményezést

– kommentálta Szél Bernadett, hogy a kormánypártiak megszavazták a nyilatkozatot. Egyedüli nőként egyébként Czunyiné Bertalan Judit, korábbi oktatási államtitkár is igent nyomott.

A kivételes gyorsaság nem áll itt meg: a nyilatkozat vitáját is megrendezik ma a parlamentben, holnap pedig a zárószavazást is lezavarják.

KDNP-s képviselők az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról nyújtottak be nyilatkozatot
A dokumentumot dr. Vejkey Imre, Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc jegyzi.

A gyermekek és a nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról szóló nyilatkozatot Vejkey Imre, Juhász Hajnalka és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselők nyújtották be.

Nem támogatjuk az Isztambuli Egyezmény ratifikációját egyrészt azért, mert a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során, az Országgyűlés pedig nem kívánja nemzeti jogunk részévé tenni sem a társadalmi nem fogalmát, sem az Isztambuli Egyezmény genderszemléletét. Nem támogatjuk másrészről azért sem, mert az Isztambuli Egyezménynek a menedékjog nemi alapon történő biztosítására vonatkozó rendelkezései ellentétesek az Üzenet az Európai Unió vezetőinek című 36/2015. (IX. 22.) OGY határozatban megfogalmazott politikai célkitűzésekkel, és az azokat megvalósító, a jogellenes bevándorlással szembeni hatékony fellépést biztosító magyar jogszabályi környezettel

– részletezték az elutasítás okait.

A családon belüli erőszak elleni fellépésről részletesen szóló Isztambuli Egyezmény ratifikációja évek óta kérdés: az EU igyekszik nyomást gyakorolni a tagállamokra, hogy alkalmazzák az egyezményt, a Fidesz-KDNP viszont a fent idézettekre hivatkozva vonakodik ezt megtenni.

A kérdés különösen élesen vetődik fel mostanában, ugyanis egyre több kimutatás jelenik meg arról, hogy több országban is ugrásszerűen megnőtt a családon belüli erőszaknak minősülő esetek száma a kijárási korlátozások következtében, és ez alól Magyarország sem kivétel.

Van, akinek még az otthonlét is veszélyesebb a koronavírusnál
A koronavírus mindannyiunk számára komoly kihívást jelent, a házi karantén viszont még nagyobb gondot okoz a családon belüli erőszakot elszenvedőknek.

Kiemelt kép: Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.