Belföld

Meghalt öt idős krónikus beteg

2998 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), 2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma, 629-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, írta a kormányzati tájékoztató honlap.

1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Ugyanakkor még a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Azt írták, a védekezés most kezdődő második szakaszában,  amikor vidéken a kijárási korlátozás helyébe új szabályok lépnek életbe, különösen fontos a szabályok betartása, az idősek és a krónikus betegek fokozott védelme.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb. Kérik, az idősek, csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat. Az idősotthonok ellenőrzése még tart, az operatív törzs az intézmények vezetőit, fenntartókat a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására kérik.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint vasárnap reggel 10 786-an voltak hatósági házi karanténban. Már 82 010 mintát vettek le. Továbbra is Budapesten (1473) és Pest megyében (400) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér, (300), Komárom-Esztergom (132), Zala (123) és Csongrád megye (101). Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

 

Kiemelt kép: Védőfelszerelést viselő ápolók a koronavírussal fertőzöttek fogadására kialakított intenzív osztályon a fővárosi Szent László Kórházban. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik