Belföld

Bővíti Rogán régi ismerősének parkolási rendszerét a Belváros

Az V. kerület Országházhoz közel eső részein az elmúlt napokban a veszélyhelyzet idejére ingyenessé tett parkolás ellenére több utcát lezártak a várakozóhelyet kereső autók elől. A lezárt területen munkások érzékelőket telepítettek az útburkolatba. A beruházással a tavaly elindított elektronikus parkolássegítő rendszer újabb fázisa kezdődött meg.

Az önkormányzat 2019-ben írt ki tendert az úgynevezett okos parkolók kialakítására. 2019 májusában kihirdették, hogy a pályázaton egyedül induló Smart Lynx Kft. nyerte el a megrendelést. A cég a tender közel 130 millió forintos alapcsomagjában azt vállalta, hogy az 5300 fizetős parkolóhellyel rendelkező Belvárosban 1050 várakozóhelyen helyez el szenzorokat, és öt évig felügyeli működésüket. A szerződés értelmében a kerület opcionálisan további 450 szenzor telepítésére is igényt tarthatott, és ez az egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal akár 40 százalékkal is megemelhette a beruházás költségét.

A szenzorok segítségével egy telefonos applikáción követhetővé válik, hol vannak szabad parkolóhelyek a Belvárosban. A rendszer leginkább akkor hasznos, ha az utcákban minden várakozóhelyet elfoglaltak az autók, és a felszabaduló helyeket kell vadászniuk a sofőröknek. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere tavaly szeptemberben sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Parker névre keresztelt applikációt elindították. Az önkormányzat kihasználva az opciós lehetőséget 1500 szenzort telepíttetett a kerület déli részére.

Alig néhány hónappal az indulás után a Belváros újabb közbeszerzést írt ki, amelyben további 1700 új szenzorra kértek ajánlatot, ez szintén bővíthető 500 eszközzel. A márciusban kihirdetett eredmény szerint a tenderen egy szlovák cég is elindult, de ismét a Smart Lynx nyert az alapcsomagra vállalt 140 millió forintos ajánlatával.  A pluszban megrendelhető eszközökkel ez az összeg emelkedhet.

A helykeresést megkönnyítő rendszer mögött egy háromfős kisvállalkozás áll, amelyet Tábori Tamás alapított. Tábori régi ismerőse Rogán Antal miniszternek, erre a tényre közel húsz éve figyelt fel a sajtó, amikor a férfi akkori cége elnyert egy komoly állami megrendelést. Az első Orbán-kormány idején az IT Com Kft. 8,2 millió dolláros szerződést kapott a nyugdíjfolyósító nyilvántartási rendszerének kifejlesztésére. Kiderült, hogy a cégben többen Rogán egyetemi társai voltak. Az ismeretséget Rogán is elismerte, de azt cáfolta, hogy köze lett volna az üzlethez.  A Népszava viszont a mostani megrendelés kapcsán azt is kiderítette, hogy Tábori felesége időközben Rogán Antal mellett dolgozott az V. kerületben, Rogán polgármestersége idején, 2012-ben ő volt a polgármesteri titkárság osztályvezetője.

A 24.hu kérdésére az önkormányzat megerősítette, hogy a mostani beruházással a Parker-rendszer kialakítását folytatják: a jelenlegi ütemben a Kossuth Lajos és a Báthory utca vonala közti várakozóhelyeken telepítenek új szenzorokat.

A költségekre vonatkozó kérdésünkre annyit közöltek:

A telepítés semmilyen pluszköltséget nem jelent az önkormányzatnak, mivel a korábbi tervezés és aláírt szerződés pontjai teljesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik