Belföld koronavírus

Alig találtak koronavírusos fertőzöttet a magyar nagyvállalatok, miután tömeges tesztelésbe kezdtek

Érdekes, és némileg meglepő eredményről számolt be az Index, amely Merkely Béla keddi előadását ismertette. A Semmelweis Egyetem rektora ugyanis három olyan vizsgálat eredményét ismertette, amelyet nem a hivatalos állami szervek végeztek a fertőzésgyanús emberek és hozzátartozóik körében, hanem kérésre teszteltek le nagyobb számú embert.

Eszerint

  • az OTP március 31. és április 20. között 5146 tesztet végeztetett el, de csupán 50 fertőzöttet találtak, ami 0,97 százalékos fertőzöttséget jelentett, de április 16. óta nem volt új pozitív eset.
  • egy másik nagyvállalat, a Mol is teszteltette dolgozói egy részét. Április 5.  és 22. között 7385 mérést végeztek el, és itt mindössze 2 (!) pozitív esetet találtak. Ez 0,03 százalékos fertőzöttséget jelent.
  • az egyik magánlabor április 11. és 25. között 1585 mérést végzett, és mindössze 2 pozitív esetet talált. Ez 0,13 százalékos fertőzöttséget jelent a vizsgált körben.

Merkely Béla szerint a tünetmentes emberek tesztelésének, tehát tulajdonképpen a szűrésnek nem túl nagy a „találati aránya”, azaz érdemesebb a fertőzésgyanús embereket, illetve a velük kapcsolatban állókat vizsgálni. Aki azonban nem tartozik egyik csoportba se, annál úgy tűnik, meglehetősen alacsony az esély a fertőzésre.

  • Április 26-ig a négy orvosi egyetem és egy magánlabor összesen 12 440 teljesen tünetmentes embert tesztelt le, és közöttük mindössze 55 pozitívat talált (0,4 százalék)
  • Ugyanebben az időszakban 12 704 panasszal érkező betegnél is végeztek orr- és garatmintavételt (PCR). Itt 448 koronavírusost találtak, ami a vizsgált emberek 3,5 százaléka.
  • Nem meglepő mód, a kontaktszemélyeknél, azaz a fertőzésgyanús emberekkel közeli kapcsolatban lévő emberek tesztelésénél a legnagyobb a találati arány, hiszen itt valószínűsíthető leginkább, hogy többen is elkapták a fertőzést. Az egyetemek és a magánlabor április 26-ig 8 011 kontaktszemélyt vizsgáltak meg, akik közül 329-et, azaz 4,1 százalékukat találták pozitívnak.

Kiemelt kép: Koronavírus-minta az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten 2020. április 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik