Belföld

Kizárnák a közmunkából azokat, akiknek rendetlen az udvara

Visszacsempészné Pintér Sándor belügyminiszter azt a törvényi rendelkezést, amely három hónapra kizárná a közmunkából mindazokat, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete – írja az mfor.hu.  Az erről szóló törvénymódosítást a belügyminiszter egy 162 oldalas, “Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” szóló, kedd este a parlamentnek benyújtott javaslatcsomagban helyezte el – azaz egy salátatörvényben.

A módosítást kiszúró portál felidézi, hogy az Alkotmánybíróság ezt a rendelkezést egyszer már megsemmisítette. 2017-ben Székely László ombudsman kezdeményezésére ugyanis kimondta a testület: nem zárható ki a közmunkából, akinek rendezetlen az udvara.

Újdonság lehet, hogy Pintér Sándor ezúttal a rendezetlen lakókörnyezetet is pontosan definiálja. Azaz:

  • az ingatlanon hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagok tárolása történik
  • az ingatlanon balesetveszélyes építmény található
  • az ingatlan elhanyagolt állapota a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti
  • az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik
  • az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti

A belügyminiszter szerint a törvénymódosítás ösztönzi a közfoglalkoztatásban résztvevő álláskeresőket, hogy a település szépítése érdekében végzett napi munkájukkal összhangban a közvetlen lakókörnyezetüket is tartsák rendben.

Árnyalja a képet, hogy a Magyar Nemzet korább cikke szerint lakókörnyezete rendezetlensége miatt csak alig néhány ember büntettek eddig kizárással, 2014-ben még tizenhárman jutottak erre a sorsa, 2015-ben és 2016-ban azonban senkit – emlékeztet az mfor.hu. Sokkal több embert zártak ki a közmunkából amiatt, mert nem fogadták el a felajánlott közmunkát, illetve mert a korábbi jogviszonya munkavállalói felmondással, vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondásával szűnt meg.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik