Belföld

Öt vádlottra is életfogytiglant kértek a tescós rablók közül a kalocsai kettős gyilkosság miatt

Bár az elsőfokú eljárás végén felmentették a tescós rablókat a kalocsai kettős gyilkosság vádja alól, úgy tűnik, hogy nem mostanában lesz vége a közel másfél évtizede húzódó büntetőeljárásnak. A Legfőbb Ügyészség által kijelölt Győri Fellebbviteli Főügyészség ugyanis komoly súlyosítást kért Süveges Péterre és társaira másodfokon.

A fellebbviteli főügyészség azt szeretné elérni, hogy a kalocsai emberölésben is mondják ki Süvegesék bűnösségét, és a korábban tényleges életfogytiglanra ítélt D. Lajos mellett további négy társának is életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosítsák a büntetését. A főügyészség a korábban húsz év fegyházra ítélt Süvegest, és a nyolc év fegyházra ítélt I. Tibort is kizárná a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből.

Mint ismert, Süveges kilenc évet kapott az 1996-os Váci utcai pénzszállító-rablásáért, nem sokkal a 2014 májusában történt budaörsi tescós rablás előtt szabadult. Ez volt az az eset, amikor lábon lőtték az őrt, és menekülés közben kézigránátot dobtak a rendőrök felé. Több más bűncselekmény mellett a vád szerint Süvegesék lelkén száradt az illegális pénzváltással foglalkozó, az alvilágban is ismert kalocsai házaspár másfél évtizeddel ezelőtti kivégzése is. A nyomozás adatai szerint az elkövetők 30 millió forintot zsákmányoltak, majd egy erdős részen elásták a holttesteket, a szállításukra használt autót pedig feldarabolták és felgyújtották.

A bűncselekménnyel kapcsolatban az ügyészség a Pest Megyei Bíróságon, a Fővárosi Bíróságon, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon nyújtott be vádiratot. Az ügyek egyesítése a Pest Megyei Bíróságon történt meg, ahol négy bíró is tárgyalta az ügyet. Süveges mind a négynek a kizárását kérte elfogultság miatt. Több mint félszáz tárgyalási nap után végül a teljes Pest Megyei Bíróság bejelentette az elfogultságát, ezért a Fővárosi Ítélőtábla 2012 januárjában a Fővárosi Törvényszéket jelölte ki az ügy tárgyalására, ahol az egész büntetőeljárást elölről kellett kezdeni. A törvényszék az öt vádlott közül hármat is életfogytiglanra ítélt több emberen elkövetett emberölés miatt.

Közülük D. Lajos tényleges életfogytiglant kapott, mert évtizedekkel korábban már kapott egyszer életfogytiglant minősített emberölés miatt. Süvegest 30 évre, két másik társát pedig 12 évre ítélték nem jogerősen.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és a büntetőeljárás megismétlésére kötelezte a törvényszéket megalapozatlanságok és az ügyben eljáró hatósági dolgozók által elkövetett törvénysértésekre hivatkozva.

Süveges Péter szerint hazudott és iratokat tüntetett el az ügyben eljáró ügyészség, ezért még az utolsó szó jogán is azt kérte, hogy zárják ki az ügyészséget az eljárásból. Süveges végül húsz év fegyházat kapott elsőfokon bűnsegédként elkövetett emberölés kísérlete és társtettesként elkövetett lőfegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélés, valamint más bűncselekmények miatt. A másod- és harmadrendű vádlottat, K. Gábort és G. Benjámint szintén bűnösnek mondta ki a bíróság emberölés kísérlete, rablás, lőfegyverrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt. Előbbi 14, utóbbi 16 év fegyházat kapott.

A legsúlyosabb büntetést D. Lajos kapta, akit tényleges életfogytiglanra ítéltek. I Tibor nyolc év fegyházat kapott első fokon rablás és egyéb bűncselekmények miatt, de mivel ezt már letöltötte, szabadon távozhatott a tavaly tavasszal a bíróságról, ahogy L. Zoltán is, akit minden vád alól felmentettek. Amikor a tavaly májusi ítélethirdetés után megkérdeztük Süvegest, hogyan értékeli a történteket, annyit felelt, hogy törvénytelen az egész eljárás.

A másodfokon eljáró Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint viszont törvényes volt az eljárás, de megalapozatlanul mentette fel az elsőfokú bíróság Süvegest és társait a kalocsai kettős emberölés vádja alól, ezért a korábban felmentett L. Zoltán kivételével minden vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozták másodfokon.

Fotók: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik