Belföld

Niedermüller kijelentése miatt megbüntette az ATV-t a Médiatanács

Százezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács a Magyar ATV szolgáltatójára és közlemény közzétételére kötelezte, miután állampolgári bejelentés után megvizsgálta A nap híre című műsora egy januári adását, amelyben Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést – közölte a testület szerdán.

Mint írták: a testület megállapítása szerint az elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak, „melyeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasított el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta”.

A Médiatanács a bírság megfizetésén túl az ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezte:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.

A testület közlése szerint a döntéssel szemben az ATV jogorvoslattal élhet bíróság előtt. „A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét”, fogalmaztak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Niedermüller januárban az ATV műsorában a Fidesz ellenségkép-keresése kapcsán úgy fogalmazott:

hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én ,mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Németh S. Szilárd, az ATV általános vezérigazgatója a döntéssel kapcsolatban közölte: „nem értünk egyet a döntéssel, ezért bírósági jogorvoslattal élünk a Médiatanács döntését illetően”.

A Médiatanács határozatáról közleményből értesültünk, arról határozatot nem kaptunk. Jeleznénk, hogy nincs is A hét című műsorunk (az NMHH közleményében ez szerepelt egy helyen). Az Egyenes beszédben Rónai Egon egyszer már elnézést kért azoktól a nézőktől, akiket esetleg megsértett az a mondat.

– közölte a vezérigazgató.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik