Belföld koronavírus

Müller Cecília: a diákok tartsanak egymástól távolságot az érettségin, csokit se adjanak egymásnak

Cikkünk frissül.

A szerda reggeli adatok ismertetésével kezdte mai tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Eszerint újabb 78 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2727 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 krónikus beteg. Ezzel 300 főre emelkedett az elhunytak száma, 536-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Folyamatosan zajlik az idősotthonok fertőtlenítése. 300 intézményben már befejeződtek a munkálatok

– mondta el Müller Cecília. Hozzátette: pillanatnyilag 27 idősotthonban van jelen a koronavírus. 49fő hunyt el, és több mint 600 fertőzött van idősotthonból.

Mától egy friss kormányrendelet szerint gyógyászati segédeszközöket is felírhatók elektronikus vényre.

Az érettségiről azt mondta Müller: “azoknak akik most érettségiznek, jár az a büszkeség, amit a szülők éreznek.” Felhívta a figyelmet: a vizsgázók tartsák be azokat a szabályokat, amiket megszabnak az intézményvezetők, a távolságtartást azonban most is betartandó, még akkor is, ha rég nem látták egymást a diákok.  Ne osszák meg a csokoládét se egymással. “Most szabad irigynek lenni.”

Csak egészségesen induljon el vizsgázni mindenki, és mindenképp legyen a diákoknál zsebkendő.

A fertőzésszámokról azt mondta Müller: biztató, hogy nem nő a napi fertőzésszám jelentősen. “Most egy visszafogott helyzet van. Köszönet a visszafogottságért. Ha több találkozás következik be, a fertőzések száma megnövekedhet.” Ezért örül neki a tiszti főorvos, hogy elkezdődik a tömeges tesztelés. Mert Így láthatjuk, “hogy az intézkedések, hogy változtatják meg a járványgörbét. Mindig annak fényében döntünk, hogy kontroll alatt tartsuk a járványt.”

A 24.hu kérdésére, ami a tatabányai kórház esetére vonatkozott, Müller Cecília azt mondta: “úgy láttam biztonságosnak, ha az intézmény kívülről nem fogad betegeket. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy átirányítjuk a betegeket. Győr, Székesfehérvár, Esztergom került kijelölésére.”

Kiss Róbert alezredes pedig azt mondta: fokozatosan tudjuk biztosítani a korlátozások feloldását. Külföldről hazatérve a magyar határon minden magyar állampolgár kap egy piros matricát, amit a lakása bejáratára kirakhat.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik